‘Ik verwacht dat het een heel mooie ontmoeting wordt’. Interview met Ellen de Smit over de wereldjongerendagen

24 mei 2011

Ellen de Smit werkt als all-round medewerkster bij de McDonalds in haar woonplaats Goes. Ze is 26 jaar en een regelmatige deelneemster aan de activiteiten van het jongerenplatform.

“In Goes zing ik in een jongerenkoor. Ik bezoek vaak het jongerenpastoraat in Walcheren en de activiteiten van het jongerenplatform,” vertelt Ellen. “Dit doe ik samen met mijn broer Pedro.Ik vind het vooral leuk om contact met andere gelovige jongeren te hebben. Nu zijn die in Goes er wel,” zegt ze. Haar contacten zijn intensiever nu Ellen de Smit naar de Wereldjongerendagen in Madrid gaat. “Ik ben nu ook betrokken bij de jongerenvieringen. Afgelopen zondag was ik bij de High-tea. Daar heb ik ook meegeholpen.” Ze heeft hiervan genoten. “Het was gezellig druk,” vond ze. “Alleen jammer van het wat slechtere weer. Anders hadden we in de tuin kunnen zitten.”

Voor de eerste keer naar de wjd
Ze gaat voor de eerste maal naar de Wereldjongerendagen. “Ik verwacht dat dit een heel mooie ontmoeting wordt,” zegt Ellen de Smit. “Ik zie uit naar het contact met andere jongeren. Dit is niet alles. Ik ben katholiek en ga ook voor mijn geloof. Ik kijk dan ook uit naar de catecheseochtenden en hoop daar veel van op te steken. Verder lijkt het me geweldig in de open lucht te overnachten.” De jongeren verblijven in het voorprogramma in gastgezinnen. “Ik ben benieuwd hoe dat is,” vertelt Ellen. “We bereiden ons op het Spaans voor met een cd die we kregen. Mijn broer en ik oefenen regelmatig. Zelf spreek ik een beetje Engels en Duits maar met handen en voeten kunnen we ons ook verstaanbaar maken,” lacht ze.

Bedevaarten
Sommige plaatsen kent Ellen al. “We gaan regelmatig op bedevaart. Elk jaar kom ik in Beauraing. Daar dienen mijn broer en ik de mis. Daarnaast reizen we ook met de dagbedevaart naar Banneux. In de vakantie ben ik ook eens naar Kevelaer geweest. Drie jaar geleden bezochten we met ons gezin Lourdes.” Ze is ook bekend met Taizé. “Dit komt door het jongerenpastoraat in Walcheren. Eerst spreken we over een thema. We knutselen en daarna is er een kleine Taizéviering. Ik vind vooral de stilte erg mooi.”

Op haar werk vertelt ze haar collega’s dat ze naar de Wereldjongerendagen gaat. “Ze vinden het niet vreemd dat ik dit doe en vinden het wel leuk. Ze weten dat ik gelovig ben. Ik kom daar zeker voor uit want ik schaam me er niet voor,” besluit ze.

Wjd-jongerenviering
Zondag 29 mei is de jongerenviering ter voorbereiding op de Wereldjongerendagen om 15.00 u. in de H. Maria Magdalenakerk in Goes. Bisschop Van den Hende is de celebrant. Na afloop is de bisschop gespreksgenoot van de jongeren in een geloofsgesprek.
 

Andere berichten