Hoge onderscheiding voor docente Bovendonk

3 juli 2007

Op vrijdag 29 juni nam de priester- en diakenopleiding Bovendonk in Hoeven afscheid van haar rector Mgr. Drs. M.J.A. Ham. Na twaalf jaar rector te zijn geweest maakt hij zich op om terug te keren naar Brazilië, waar hij een belangrijke rol gaat spelen in het opleiden van toekomstige priesters. Het afscheid werd omlijst met de presentatie van het boek Laat heb ik U liefgekregen, waarin Ham en anderen hun ervaringen hebben neergelegd betreffende de specifieke aspecten van het opleiden van zogenoemde ‘late roepingen’. Ook werd de scheidend docente psychologie en supervisor Godelieve Van kerckhoven in het zonnetje gezet. Zij werd benoemd tot Dame in de Ridderorde van de heilige paus Silvester. Godelieve Van kerckhoven was sinds 1985 ononderbroken verbonden aan de opleiding als mentor, supervisor en docent psychologie.

Mevr. Lic. L. Van kerckhoven was volledig perplex toen zij hoorde dat zij benoemd was tot Dame in de Ridderorde van de heilige paus Silvester. Mgr. Ernst spelde haar het daarbij horende ereteken op.

Laat heb ik U liefgekregen
Na woorden van afscheid en dank was het tijd voor de presentatie van het boek Laat heb ik U liefgekregen. "Na zes jaar moeten studenten een scriptie schrijven. Ik dus ook na twaalf jaar", zo opende Ham zijn toespraak. De centrale vraag die als uitgangspunt voor het boek heeft gediend is: wat is er nu zo specifiek aan een priesteropleiding voor volwassenen in deeltijd?

Naast Ham zelf hebben diverse auteurs een bijdrage voor het boek geschreven, zo zijn er hoofdstukken te lezen van mgr. Ernst (oprichter van de opleiding), Han van den Blink, Jan Snijders, K. Rafferty en J. Worthen (Anglicaanse kerk).
Het eerste exemplaar werd door rector Ham uitgereikt aan mgr. M. Muskens, de man die hem naar Nederland haalde. Vervolgens mochten ook bisschop-coadjutor mgr. Van den Hende, mgr. H. Ernst en vicaris-generaal V. Schoenmakers een exemplaar ontvangen.

Voor een uitgebreid verslag zie het nieuws op de pagina van Bovendonk. (Het verslag wordt woensdag 4 juli gepubliceerd.)

 

 

Andere berichten