Hedendaagse priesters en diakens

1 mei 2008

Op zaterdag 26 april vond in Hoeven op de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk (PDOB) een informatiedag voor mannen, jong en oud, die interesse hebben in de opleiding en vorming tot priester of diaken voor het bisdom Breda. De bijeenkomst vond plaats in het kader van Roepingenzondag (13 april) en de bijzondere roeping tot het priesterschap en het diaconaat.

Informatiedag
Tijdens de dag werd gesproken over de roeping tot priesterschap of diaconaat en over de zesjarige opleiding van de PDOB. De dag werd verzorgd door bisschop Van den Hende, conrector W. Wiertz en studierector J. Brok.
Naar aanleiding van de informatiedag interviewde BN/De Stem Wiel Wiertz en student Titus Frankemölle. Wiel Wiertz is verbonden aan de opleiding PDOB, pastoor in Breda en Teteringen en deken van dekenaat De Baronie. Titus Frankemölle, getrouwd en twee kinderen, is verbonden aan het Zeldenrust-Steelandcollege in Terneuzen. Hij was vorig jaar aanwezig op de informatiedag, die toen voor de eerste keer werd georganiseerd. Daarna startte hij met de opleiding tot diaken voor het bisdom Breda.

‘Profiel’ hedendaagse priester
Gevraagd naar het ‘profiel’ van de hedendaagse priester, zegt Wiel Wiertz: “Een hedendaagse priester moet echt iemand zijn die met beide benen op de grond staat: een stevige persoonlijkheid. […] Wie nu voor het priesterschap kiest, moet er echt voor gaan. Je moet er heel veel voor over hebben, het is een gigantische opgave. Maar voor wie het doet en slaagt: petje af." Lees verder

Zoveel meer
Titus Frankemölle over de opleiding aan Bovendonk: “Dit biedt zoveel meer dan een reguliere theologieopleiding.” Frankemölle werkt op het snijvlak van onderwijs en Kerk. “Ik voel heel sterk de noodzaak om de liefde van Jezus in het onderwijs aanwezig te maken. Kijk, je kunt economie geven met de insteek hoe je op je 32e je tweede huis in Zwitserland kunt bouwen en hoe je het snelst binnen loopt. Maar je kunt ook economie geven vanuit de verwerpelijkheid van de graaicultuur. Dat je voedsel met elkaar deelt, dat je zorg verleent aan wie dat behoeft.” Lees verder

‘Arbeiders voor de oogst’
Het thema van de informatiedag was ‘Arbeiders voor de oogst’. Het werd ontleend aan de boodschap van paus Benedictus XVI voor Roepingenzondag, waarin hij Mt. 9,35-38 citeert: “Toen sprak Hij tot zijn leerlingen: ‘De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er weinig. Vraagt daarom de Heer van de oogst arbeiders te sturen om te oogsten’.”

 

Andere berichten