Grote hitte in Madrid

20 augustus 2011

Het is 45 graden op het militaire vliegveld in Madrid. Ongeveer 1 miljoen jongeren uit alle delen van de wereld trekken naar dit veld om met Benedictus XVI de avondwake te vieren. Morgen celebreert de paus de eucharistie. De avondwake en de eucharistie vormen het hoogtepunt van de Wereldjongerendagen..

De groep uit Breda verblijft er al. “De sfeer is goed,” vertelt Patrick Goverde (27 jaar) uit Dinteloord. “Het is vooral bloedheet. Gelukkig zorgt de brandweer voor verkoeling. We hebben ons goed ingesmeerd en allemaal een pet op.” De Bredase groep zit niet bij de andere Nederlanders. “We zitten met jongeren uit verschillende landen in een vak,” zegt Patrick. “Dat maakt het erg gezellig. We ruilen onderling gadgets en wensen elkaar een mooie viering.”

In het dagelijks leven combineert Patrick werk en studie. “Ik studeer fiscaal recht en economie in Rotterdam,” zegt hij. “Het is voor de eerste keer dat ik dergelijke dagen meemaak.” Hij vindt het niet eenvoudig te zeggen wat op hem de meeste indruk gemaakt heeft.. Na enig nadenken zegt hij: “De openingsviering. Ik vond het geweldig om met zoveel jongeren de eucharistie te vieren. De massaliteit heeft mij getroffen.”

Patrick is met een speciale bedoeling naar de Wereldjongerendagen gegaan. “Ik wil ontdekken wat God met mijn leven wil. In die zin ben ik getroffen door de catechese van bisschop Van den Hende. De bisschop zei dat iedere mens een levende steen is. Als steen alleen kun je eigenlijk niets. Verschillende stenen samen vormen een muur. Alle levende stenen samen vormen één geheel. Jezus Christus vormt het cement. Hij voegt ons samen.” Om levende stenen te vormen is het van belang elkaar lief te hebben. Daarover heeft Patrick nagedacht. “Als ik terugkom wil ik groeien in liefde. Ik wil meer de ander liefhebben zoals ik mezelf liefheb,” besluit hij.
 

Andere berichten