Geslaagd misdienaarsweekend over koning David

15 oktober 2007

In het weekend van 13 en 14 oktober vond in Breda-Oost het jaarlijkse misdienaarsweekend plaats voor misdienaars in het dekenaat De Baronie. Dit jaar werd het voor het eerst georganiseerd onder de vlag van het Jongerenplatform van het bisdom Breda. Een groep enthousiaste acolieten bouwt een spannend programma rond een elk jaar wisselend bijbelverhaal.

Ineke Leemput, nauw betrokken bij het weekend en als pastoraal werkster verbonden aan het Jongerenplatform, is tevreden: “Vooral dat dit hele weekend door jongeren zelf wordt georganiseerd vind ik heel goed. Zo versterken we de band met elkaar. En voor de misdienaars is het een groot feest.”

Een onverwachte koning
Dit jaar stond het verhaal centraal, waarin David wordt gekozen tot onverwachte nieuwe koning van Israël. Ruim veertig misdienaars uit diverse parochies in het dekenaat werden op vrijdagavond ‘koninklijk’ onthaald. Hen werd het verhaal van koning David verteld en ze konden zich dat verhaal eigen maken via het consequent doorgevoerde thema van het weekend.

Zo brachten ze de zaterdag door op landgoed de Dassenberg in Steenbergen voor een uitgebreide vossenjacht naar figuren uit het koninklijk paleis. Een speurtocht die eindigde met het vinden van de spullen van de koning. Tegelijkertijd wisten de misdienaars dat ze bekeken en bespied werden door een mysterieuze gast. Eén van de misdienaars zou namelijk, net als in het verhaal, tot koning of koningin worden gekroond.
Bij het ‘staatsbanket’ op zaterdagavond volgde de onthulling. De mysteryguest bleek bisschop-coadjutor Van den Hende die inderdaad, zoals veel misdienaars zich herinnerden, die middag ook al op de Dassenberg was gesignaleerd. Hij riep tijdens een plechtige ceremonie Janna den Hartog uit tot koningin. Toen de misdienaars zich één voor één met hun koninklijke naam aan hare majesteit voorstelden, kon de bisschop niet achterblijven. Met een vorstelijke Italiaanse vertaling van zijn voornaam, stelde hij zich met een lach voor als Giovanni de Eerste.

Het weekend werd afgesloten met een indrukwekkende viering met alle misdienaars. Deken Wiertz, die voorging, haalde de hoogtepunten aan het weekend nog eens op.

Het dekenaat De Baronie is het enige van de drie Bredase dekenaten dat een misdienaarsweekend kent. Gezocht wordt naar wegen om ook voor de misdienaars elders in het bisdom een inhoudelijk en speels weekend aan te bieden.

Andere berichten