Geloof in de toekomst: emeritidag Bisdom Breda

30 oktober 2018

Ongeveer zestig emeriti-priesters en gepensioneerde beroepskrachten bezochten op vrijdag 26 oktober 2018 het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout. Zij brachten dit bezoek in het kader van de jaarlijkse emeritidag die het bisdom organiseert.

Bisschoppelijk vicaris Wiel Wiertz heeft de zorg voor de emeriti en heette de aanwezigen welkom. In het ochtendgedeelte maakten de deelnemers kennis met de toekomstplannen van de zusters. Om de toekomst van hun klooster zeker te stellen startten de norbertinessen in 2017 een wijngaard. Sinds 2018 produceren en verkopen ze wijn onder hun eigen naam. Naast een inleiding van de zusters kregen de emeriti in drie groepen een rondleiding door het kasteeltje de Blauwe Camer, waar de zusters wonen, en de wijngaard. Vervolgens baden ze samen met de zusters het middaggebed en dineerden in het nieuwe restaurant ‘Wijnhuis De Blauwe Camer’.

“We zijn bijzonder gastvrij ontvangen,” vertelt vicaris Wiertz. “De zusters hebben speciaal vanwege het programma van onze groep hun middaggebed verzet.” Wiel was onder de indruk van de levensmoed van de zusters. “Ze hebben grondig nagedacht over de toekomst van hun priorij. Ze namen het initiatief voor een wijngaard. Zo verkrijgt hun klooster inkomsten. 2018 was een bijzonder goed jaar. De zomer was warm en het was droog. Ze hopen op een oogst van ongeveer 30.000 flessen van goede kwaliteit. Ze hebben een groot vertrouwen in de toekomst. Een zuster vertelde dat er op een gegeven moment nog maar één zuster in het klooster leefde. Zij dacht dat er na haar niemand meer zou komen. Toch kwam er een tweede zuster en de communiteit groeide geleidelijk weer aan.”

Vicaris Wiertz spreekt van een waardevolle dag met een positieve sfeer. “Het is ook mooi om te zien hoeveel plezier de emeriti onderling hebben en genieten van zo’n dag.”

In 2015 waren de wijnstokken net geplant. (Foto ‘Kloosternacht’ 2015: Ramon Mangold)

 

Andere berichten