Feestelijke bijeenkomst Breda bij gelegenheid van heiligverklaringen

7 mei 2014

Het bisdom van Breda vierde op 4 mei 2014 met een feestelijke bijeenkomst in de kathedraal dat paus Franciscus een week eerder paus Johannes XXIII en paus Johannes Paulus II heilig heeft verklaarde. Ongeveer 75 mensen togen naar Breda voor wat ook een voorbereiding op de bisdombedevaart was.

Bisschop Liesen onthulde en zegende tijdens deze viering een borstbeeld van de heilige Johannes Paulus II. Het borstbeeld is gemaakt door Jan Tolboom uit Leusden en geschonken door een anonieme gever. De bisschop belichtte de diepere achtergrond van dit beeld. Hij benadrukte dat er geen persoon is die door zoveel mensen is gezien als paus Johannes Paulus II. Deze paus was een echte volgeling van Jezus Christus en is als een echte pelgrim door de wereld getrokken. We kijken op naar beelden van hen die Christus trouw gevolgd zijn. Hun beelden mogen we vereren. Zo mogen we ook naar dit beeld zien. Wij zijn immers ook pelgrims op weg naar het hemels Jeruzalem. De heiligen laten zien hoe je jezelf op deze weg aan Jezus Christus kunt binden. De heilige paus Johannes Paulus II staat ons bij op deze weg en is voor ons een voorspreker.

Voorafgaand aan deze onthulling oefenden de aanwezigen onder leiding van de kerkmusicus Heino Vergouwen liederen die ook tijdens de bedevaart naar Polen gezongen zullen worden. Er hebben zich inmiddels ruim 250 pelgrims aangemeld. Aanmelden kan nog steeds (tot 1 juni).

Vicaris Verbeek gaf een impressie van de heiligverklaring van beide pausen welke hij, samen met enkele collega-priesters, had bijgewoond. Hij toonde zich zeer onder de indruk van de devotie en het enthousiasme van de pelgrims van wie velen in de nacht van zaterdag op zondag in de open lucht moesten slapen. Het was indrukwekkend om te zien hoe ze pizza’s en ander voedsel deelden. Ze hielden vol ook toen er een onweer losbarstte.

Bij de heiligverklaring was paus Benedictus XVI een van de concelebranten. Paus Franciscus was de hoofdcelebrant. Toen hij Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig verklaarde, heerste er op het Pietersplein een sfeer van diepe vreugde. Na de heiligverklaring groette paus Franciscus niet alleen de hoogwaardigheidsbekleders en de pelgrims op het Sint Pietersplein maar ook de velen die zich opgesteld hadden langs de Via Della Conciliazione. Bij al deze drukte vonden vicaris Verbeek en zijn collegae samen met veel andere pelgrims tijd voor persoonlijk gebed bij de graven van de heilige pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II. Deze waren deze dagen schitterend versierd.

 

Andere berichten