Europese Bisschoppen COMECE roepen op om te gaan stemmen bij Europese Verkiezingen

15 mei 2019

De bisschoppen van COMECE (Commissie Bisschoppenconferenties Europese Gemeenschap) roepen in een gezamenlijke verklaring alle burgers in de Europese Unie op te gaan stemmen. Van 23 tot 26 mei worden verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. “De verkiezingsuitslag is van invloed op de politieke beslissingen voor de komende vijf jaar,” schrijft COMECE.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie onderschrijft de oproep van COMECE, waar voor de Nederlandse conferentie mgr. Hoogenboom lid van is. De vertegenwoordigers van de Europese Bisschoppenconferenties voeren met COMECE regelmatig overleg met politici, ambtenaren en bestuurders van de EU. Zij vertolken de stem van de Rooms-Katholieke Kerk in de Europese Gemeenschap.

Daarbij onderstrepen ze steeds opnieuw dat de menselijke waardigheid centraal moet staan in het Europese beleid. Bij grote uitdagingen op het gebied van migratie, vluchtelingen, digitalisatie en privacy komt COMECE op voor onder meer de rechten van de mens, voor kwetsbare groepen en voor gelijkwaardigheid. Belangrijk in de dialoog is ook het bewaken van de vrijheid van godsdienst.

De Europese bisschoppen vinden het belangrijk dat de burgers in de EU hun verantwoordelijkheid nemen bij de komende verkiezingen. “Gaan stemmen is misschien slechts een eerste stap, maar een hoogst noodzakelijke. Met de inspiratie van paus Franciscus in gedachten roepen we alle burgers, jong en oud, op om te gaan stemmen en zich te engageren tijdens de aanloop naar de Europese Verkiezingen zelf: dit is de beste manier om Europa te maken tot wat de burgers voor juist en rechtvaardig houden. Stemmen is niet alleen een recht en een plicht, maar ook een kans om concreet vorm te geven aan de opbouw van Europa!”

(Foto: Ramon Mangold)

 

Andere berichten