Emeritidag 2014 over paus Franciscus en een ‘revolutie van tederheid’

22 mei 2014

Monic Slingerland was de spreker op de jaarlijkse bezinningsdag voor emeriti op woensdag 14 mei. Deze dag vond plaats in het klooster van de broeders van Huijbergen. Ze hield een lezing over paus Franciscus.

Binnen één jaar wist kardinaal Jorge Maria Bergoglio, paus Franciscus, de wereld aan zich te binden door zijn aansprekend optreden. Voor Monic Slingerland, redacteur bij het Dagblad Trouw, was dit een reden om een boek te publiceren onder de titel ‘Paus Franciscus, het eerste jaar : revolutie van tederheid’ (Baarn, Adveniat, 2014). Van maart tot december 2013 documenteert zij maand tot maand het werk van paus Franciscus.

Zij hield een persoonlijk verhaal dat ze verbond met algemene inzichten over het pontificaat van paus Franciscus. Ze benadrukte dat hij geen inhoudelijke veranderingen heeft doorgevoerd, maar dat hij andere accenten legt. Paus Franciscus legt de nadruk op het belang van tederheid. Hierdoor staat hij dicht bij de gewone mensen. Deze tederheid komt vooral tot uiting in de manier waarop hij mensen omhelst, waardoor zijn nabijheid ook een fysieke dimensie krijgt.

Na de lunch discussieerden de aanwezigen onder elkaar over het belang van paus Franciscus en de rol van de media bij de versterking van zijn populariteit. Het was een bijzonder geslaagde ontmoetingsdag, waarbij emeritus-bisschop Ernst ook aanwezig was. Vicaris Wiertz was dit jaar gastheer.

Paus Franciscus. (Foto: R. Mangold)

 

Andere berichten