Eerste Huwelijkszondag in het bisdom

24 oktober 2015

Op zondag 18 oktober organiseerde het Sint Franciscuscentrum de eerste Huwelijkszondag in Breda. Er waren 27 deelnemers: echtparen en kinderen. Het was een bijzondere dag met als hoogtepunt de vernieuwing van de trouwbelofte.

Gesprek
Terwijl de kinderen de dag begonnen met het opjagen van de kippen in de tuin van het bisdomkantoor, dronken de echtparen rustig koffie met elkaar. Een paar echtparen spraken met elkaar over hun eigen huwelijk. Dat was mooi, maar soms ook moeilijk. “We zijn gestart met een lente, maar natuurlijk werd het ook een keer winter”, vertelde er een. Een ander echtpaar vertelde hoe ze bij Marriage Encounter geleerd hebben om met elkaar te spreken over wat er echt in ze omgaat en wat ze in elkaar waarderen.

Een jong stel deelde openhartig hoe hun huwelijk na een jaar of zeven langzaam verzwakte: “We begonnen bovenop de berg daar voor het altaar toen we trouwden. Na een paar jaar groeiden we steeds verder uit elkaar met ieder een drukke agenda.” Moeilijkheden die ze daarbij ontmoetten leidden tot twijfel. Ze zochten hulp bij een religieuze die voor ze bad, bij een ander echtpaar dat met ze sprak en ze besloten verder te gaan met een ‘ja’ voor één dag tegelijk. Later gaf een Kanaweek bij Chemin Neuf een diep herstel , werd de communicatie van hart-tot-hart weer opgebouwd en ervoeren ze de kracht van Degene die liefde is.

(Foto: R. Mangold)

Huwelijk
Monseigneur Liesen sprak over het sacrament van het huwelijk. “Elk huwelijk kan op een dag een reden vinden om ermee te stoppen, net als elke priester of religieuze in die verleiding kan komen. Toch is het huwelijk meer als een afspraak van twee mensen. Als sacrament deelt het huwelijk in de liefde van Christus, die zijn ‘Ja’ nooit terugneemt. Daarom is het voor iedereen ook zo belangrijk om te zien dat er echtparen zijn die trouw zijn en blijven en daarvan getuigen. Een huwelijk is echt een roeping waarvan de liefde uitstraalt naar de wereld. En tegelijkertijd heeft het ook altijd het element van een stukje lijden in zich, zoals Christus zich ook volledig uit liefde gegeven heeft aan het kruis. Zo zal je vast niet gekozen hebben op je trouwdag om de was en de boodschappen te doen. Maar het is wel een stukje offer, een taal waarmee je liefde laat zien.”

(Foto: R. Mangold)

Vernieuwing trouwbelofte
De dag eindigde met de vernieuwing van de trouwbelofte in de kathedraal. Voor de bisschop sprak elk echtpaar met de kinderen om hen heen het dankgebed uit. Eerst de echtgenoot, dan de echtgenote net zoals in de huwelijksmis: “Gezegend zij Gij, goede God, want door U heb ik….tot mijn man/vrouw genomen.” Verschillende deelnemers lieten weten dat ze dit een bijzonder moment vonden. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de kinderen.

De Huwelijkszondag wordt al enkele jaren in meerdere bisdommen georganiseerd. Vanaf nu ook in het bisdom van Breda.

(Foto’s: R. Mangold)

Andere berichten