Eerste bus bisdombedevaart bijna vol

6 februari 2019

De informatieronde voor de diocesane bedevaart naar Subiaco en Montecassino is halverwege. Het bisdom organiseerde al bijeenkomsten in Bergen op Zoom, Terneuzen en Breda. Er volgen er nog een drietal. De bedevaart zelf vindt plaats van 12 tot en met 19 oktober 2019.

Geerten Kok organiseert samen met Ben Hartmann, Hanneke Oomen, Daphne van Roosendaal en vicaris Paul Verbeek de pelgrimsreis. Hij maakt de balans op. “We hebben een powerpoint-presentatie gemaakt over de reis. We geven zowel inhoudelijke als praktische informatie.” Geerten illustreert dit met een voorbeeld. “De startviering van de bedevaart is in de Hildegardisabdij in Eibingen. Ik vertel dan wat over de betekenis van Hildegard van Bingen en haar plaats binnen de benedictijnse spiritualiteit. Frans van Gils van Reisbureau De Pelikaan zorgt voor de praktische toelichting. Zo vormen we samen een echt duo. Ik belicht ook de betekenis van Benedictus en zeg kort iets over de geschiedenis van de benedictijnen.”

“De bijeenkomsten duren ongeveer een uur en een kwartier. Het aantal deelnemers varieert van vijftien tot ongeveer dertig belangstellenden,” aldus Geerten. “De meeste deelnemers overwegen mee te gaan. Ze stellen meestal vragen over de toegankelijkheid. De meeste plaatsen zijn goed te bezoeken. Er zijn liften of ze kennen een glooiende toegang. Enkel in Subiaco moet je goed kunnen traplopen.”

“Bij elke bijeenkomst maken we ook reclame voor het voorbereidend programma van het Sint Franciscuscentrum. De mensen hebben veel belangstelling voor dit programma. Sommigen hebben nog herinneringen aan de bedevaart naar Rome in 2002.” Geerten is tevreden over de belangstelling. “Bisschop Liesen heeft in een geloofsgesprek op tv naar onze bedevaart verwezen. Hierdoor is er ook belangstelling van buiten het bisdom. De aanmeldingen beginnen te lopen. We hopen met vier bussen te gaan, net als naar Polen in 2014. Er is nu al bijna één bus gevuld. Het moet gek gaan als het niet lukt om uiteindelijk met pelgrims in vier bussen op bedevaart te gaan,” meent een hoopvolle Geerten Kok.

De volgende drie bijeenkomsten zijn:

 • Woensdag 6 februari 19.30 uur: Rijen
  Hoofdstraat 58, 5151 JG
  Sint Elisabethparochie Raamsdonkveer
  H. Catharinaparochie Oosterhout
  H. Geest Rijen
  Parochie Dongen, Klein Dongen Vaart
  Samenwerkingsverband Alphen/Gilze
  Vijfheiligenparochie Made
 • Donderdag 21 februari 19.30 uur: Oudenbosch
  Cuyperszaal, Pelgrim 2, St. Annaplein 6, 4731 HN
  Bernardusparochie Oudenbosch
  Sint Franciscusparochie Rucphen
  Immanuelparochie Zevenbergen
  Norbertusparochie Roosendaal
  Samenwerkingsverband Zundert/Rijsbergen
 • Maandag 11 maart 19.30 uur: Lewedorp
  Burg. Lewestraat 11, 4456 AG
  Pater Damiaanparochie Goes
  H. Mariaparochie Walcheren

(Foto: Ramon Mangold)

 

 

Andere berichten