‘Dubbelnummer’ Bisdommagazine over barmhartigheid

18 september 2015

Deze maand verschijnt een speciale uitgave van het Bisdommagazine over barmhartigheid. Het Magazine is gemaakt voor parochies ter voorbereiding op het heilig Jaar van Barmhartigheid. Het blad valt op 26 september op de mat bij de abonnees.

Barmhartigheid doen en barmhartigheid ondervinden zijn twee kanten van dezelfde medaille. Daarop wijst paus Franciscus in de bul waarmee hij het Heilig Jaar aankondigde. Het Bisdommagazine werkt beide thema’s uit in verdiepende teksten, praktijkverhalen en interviews. En net als een medaille kan het blad worden omgedraaid, en van twee kanten worden gelezen.

De beide thema’s van het Magazine zijn ‘Barmhartig zoals de Vader: Barmhartigheid doen’ en ‘Gods barmhartigheid: Barmhartigheid ondervinden’.

Barmhartigheid doen
‘Barmhartig zoals de Vader’ is het motto van het heilg Jaar van Barmhartigheid. Het motto wordt genoemd in de bul waarin paus Franciscus het heilig Jaar afkondigde, ‘Misericordiae vultus’. Het is Lucas die de woorden van de Heer optekent: “Weest barmhartig, zoals uw Vader barmhartig is” (Lucas 6, 36). De paus hoopt dat het heilig Jaar van Barmhartigheid ons geweten wakker schudt, omdat het vaak ingeslapen is ten overstaan van het drama van de armoede en hij schrijft: “De prediking van Jezus houdt ons de werken van barmhartigheid voor, opdat wij kunnen begrijpen of wij wel of niet leven als zijn leerlingen.”

Barmhartigheid ondervinden
In de bul wijst de paus op Gods barmhartigheid: “Wij zijn geroepen om te leven van barmhartigheid, omdat ons als eersten barmhartigheid is bewezen.” En hij verwijst naar de woorden van Jezus in het evangelie, die in 2016 het thema zullen zijn van de Wereldjongerendagen in Polen: “Zalig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden” (Matteüs 5, 7).

Barmhartigheid doen en barmhartigheid ondervinden zijn twee kanten van dezelfde medaille. De beide covers van het Bisdommagazine over barmhartigheid.
  

 

Andere berichten