Driekoningenzingen 2019

6 januari 2019

Op 6 januari 2019 ging een groep kinderen, verkleed als de drie koningen, langs de huizen in Breda voor het driekoningenzingen.

De traditie van het driekoningenzingen is ‘overgewaaid’ uit Duitsland. Op het feest van Driekoningen trekken hele groepen als koning verklede kinderen door de straten. Geleid door een ster bellen ze bij de mensen aan, zingen een Driekoningenlied en ontvangen een geldelijke gave. In ruil hiervoor krijgen de volwassenen een huiszegen met daarop de tekst: ”Christus mansionem benedicat” (Christus zegene het huis). De opbrengsten van het Driekoningenzingen zijn bestemd voor een missionair doel.

Dit jaar was het doel, net als vorig jaar, het kinderinternaat van de Zusters van Liefde in Kortemark, waar ontheemde en kansarme kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 12 jaar een thuis vinden. Door moeilijke gezinssituaties kunnen deze kinderen nergens anders terecht. Ze worden door de zusters en hun medewerkers liefdevol verzorgd en opgevoed.

Op zondag 6 januari 2019 kwam een groep kinderen, uitgedost als koning of koningin, naar de Laurentiuskerk in het Ginneken voor de Eucharistieviering. De kinderen hadden een centrale rol en mochten allerlei taken vervullen, waaronder het voorlezen van de lezingen en het aandragen van de wierook, een van de gaven van de wijzen uit het Oosten. Hierdoor werd het een extra feestelijke viering. De attributen die nodig zijn voor het Driekoningenzingen; verlichte sterren, kronen, geldkistjes en de huiszegens, werden gezegend en aan het einde van de viering werden de kinderen uitgezonden. Zij zongen eerst na afloop van de viering het driekoningenlied voor de aanwezige parochianen om vervolgens langs de huizen rondom de Laurentiuskerk te gaan.

Na afloop van het zingen verzamelde de groep zich in het parochiecentrum van de parochie van de Heilige Familie. Daar werd het geld geteld en genoten de kinderen van warme chocolademelk en allerlei lekkers. De opbrengst voor het driekoningenzingen dit jaar is het mooie bedrag van € 266,33.

Andere berichten