DocBase: vraag en antwoord voor parochies

11 april 2019

Veel administraties van parochies zijn in de afgelopen maanden geconverteerd van Navision naar DocBase. Naast positieve geluiden zijn er ook nog veel vragen. Die werden verzameld en beantwoord tijdens een bijeenkomst op 8 april in Centrum Bovendonk te Hoeven.

Rob Hovelynck is landelijk projectmanager migratie en parochiebestuurder in Eindhoven, waar hij lid is het kerkbestuur voor de automatisering. Zo kent hij het nieuwe automatiseringssysteem en vanuit de parochiepraktijk ook Navision.

Hij vertelt over de IWA (interdiocesane werkgroep automatisering), waar vanuit het Bisdom Breda Frans van den Hurk lid van is, en schetst deze avond de stand van zaken. Ook is op de avond aanwezig Albert Weeda, namens Acanthis, leverancier van DocBase.

Ongeveer twee derde van de aanwezige parochies in het Bisdom Breda heeft inmiddels de ledenadministratie geconverteerd, blijkt uit de gegevens en uit de handen die desgevraagd de lucht in gaan.

De vragen die vooraf werden ingediend komen deze avond stuk voor stuk aan bod. De eerste vraag is er één van Rob Hovelynck zelf. “U heeft deze vraag niet gesteld, maar u herkent hem en daarom stel ik hem: hoe gaat het met de helpdesk?” De spreker legt uit dat er afspraken zijn gemaakt met de leveranciers, zodat vragen binnenkort sneller kunnen worden beantwoord.

De vragen die worden behandeld zijn divers. Ze gaan enerzijds over de manier waarop Docbase anders werkt dan Navision. Anderzijds gaan ze over zaken die bij de conversie niet goed zijn gegaan. In een enkel geval kan dit nog eenvoudig opgelost worden. In andere gevallen betekent het helaas extra werk.

Alle rooms-katholieke parochies in het land gaan over op een nieuwe automatisering. Het oude programma Navision wordt beëindigd. Het nieuwe systeem is een combinatie van DocBase (ledenadministratie en documentbeheer) en ExactOnline (financiële administratie). Overstappen kan sinds 1 januari 2018 en moet gebeuren voor juni 2019, aangezien per 30 juni 2019 de ondersteuning van Navision stopt.

(Foto’s: Bisdom Breda)

 

 

 

Andere berichten