Diaconaction voor de eerste maal in bisdom Breda

11 oktober 2007

Vijf jongerengroepen uit het bisdom Breda hebben zich aangemeld om mee te doen aan de landelijke jongerenactie Diaconaction. Zij gaan de uitdaging aan om in één weekend een diaconale activiteit op te zetten en uit te voeren in hun eigen omgeving. In het hele land doen groepen dat op hetzelfde moment: in het weekend van 16-17-18 november.

De actie die jongeren verzinnen kan heel divers zijn. Zo gaat één groep een ‘Sinterklaasactie’ opzetten voor mensen voor wie Sinterklaas een wel erg duur feest is geworden. Een andere groep zamelt geld in voor een project in een derde wereld land dat nauwe banden heeft met de lokale parochie.

Landelijke activiteit
Diaconaction vindt inmiddels voor de vierde keer plaats. Het oorspronkelijke idee is ontstaan in een samenwerking van een Duits en een Belgisch bisdom, samen met het bisdom Roermond. Het jaar daarop werd het overgenomen door met name het bisdom Haarlem. Inmiddels uitgegroeid tot een landelijke activiteit, sluit nu ook Breda zich aan.

Diaconaal betrokken zijn
Diaconaal betrokken zijn is voor veel jongeren iets nieuws. Daarom is het ook voor veel groepen een uitdaging om dit op het programma te zetten. Diaconale betrokkenheid kan ook op andere manieren. Onlangs keerde Rinty Plukkel, een jongere uit Breda, terug uit Oeganda waar zij als vrijwilligster meewerkte in een hospice. Haar indrukwekkende verslag is te lezen op de landelijk katholieke jongerenwebsite. Een fragment uit haar verslag:

"Ook ben ik in afgelegen dorpjes geweest. Dorpjes waarin iedereen besmet is met aids en zo afgelegen van de buitenwereld dat er nauwelijks medische zorg is. Ik liep in die dorpjes, sprak met mensen en deelde medicijnen uit, wetend dat dit dorpje over zo’n 10 jaar uitgestorven is. Hoe warm het er ook was, ik kreeg er kippenvel van. Op dat soort momenten spookt er van alles door mijn hoofd. Hoe kan dit? Hoe mag dit? Hoe…..
Terug in het hospice loop ik met mijn ziel onder mijn arm, ik weet het even niet meer. Ik spreek met de verpleegkundigen, ook zij voelen een stuk onmacht. Dan besluiten we te bidden. Voor deze mensen en kinderen in die dorpjes. Allemaal hebben ze aids, allemaal zullen ze sterven."

U kunt het volledige verslag lezen door hier te klikken.

Alle jongeren die deelnemen aan Diaconaction ontvangen een paraplu met het logo van de actie. Komt van pas in deze regenachtige tijd van het jaar. Meer informatie over de actie vindt u op www.diaconaction.nl.

Andere berichten