“Deze voorreis zorgt dat de bedevaart 2019 goed kan worden gepland”

27 april 2018

Vicaris Paul Verbeek bereidt met Hanneke Oomen en Geerten Kok de bedevaart voor die het bisdom in oktober 2019 organiseert. Samen met Frans van Gils van Pelikaan Reizen verkennen ze momenteel heiligdommen en overnachtingsplaatsen.

Het is belangrijk om de verschillende bestemmingen van de de bedevaart zelf te zien met het oog op de voorzieningen voor de pelgrims. Vicaris Verbeek: “Het is heel indrukwekkend om in Subiaco te komen, waar Benedictus zijn roeping heeft verdiept, en in Montecassino, waar hij zijn orde heeft gesticht. Het is ook praktisch om te zien dat je een goede conditie nodig hebt om deze plaatsen te bezoeken.”

De bedevaart sluit aan bij het leven en de inspiratie van Benedictus, stichter van de orde van de Benedictijnen. In de vroege middeleeuwen bracht deze orde stabiliteit in de samenleving en verdieping en verbreding van het geloofsleven. Een belangrijke pleisterplaats op de reis is de Benedictijner abdij in Einsiedeln (Zwitserland), met de Zwarte Madonna het belangrijkste Zwitserse maria heiligdom. De reis voert ook naar Subiaco en Montecassino. In 547 overleed Benedictus in Montecassino. Hij werd er begraven bij zijn zus, de heilige Scolastica.

Op de terugreis wordt Sotto il Monte aangedaan, de geboorteplaats van paus Johannes XXIII. De heilige paus wordt hier herinnerd en vereerd. Er is een bijzondere connectie met het Bisdom Breda. In 1959 plaatste het Roncallicollege uit Bergen op Zoom namelijk een gedenksteen in het geboortehuis van de paus, het college ontving toen een steen uit het geboortehuis.

Geerten Kok: “De reis van deze dagen zorgt er voor dat de bedevaart goed kan worden gepland. De reistijden kunnen worden ingeschat, de verblijfplaatsen uitgezocht, en ook de kerken waar gevierd kan worden worden bezocht. Alles helpt om de bedevaart van 2019 tot een succes te maken.” Intussen raakt de werkgroep zelf ook onder indruk van de pracht en verstilling van Subiaco, het mooie landschap, de kracht en uitstraling van Montecassino, en de nabijheid en vriendelijkheid in Sotto il Monte.

  • De bisdombedevaart vindt plaats in 2019, van 12 tot en met 19 oktober. Voor meer informatie en aanmelding zie bisdombedevaart 2019

Beeld van de heilige Benedictus in de abdij van Montecassino. (Foto: Geerten Kok)

Heiligdom San Benedetto in Subiaco. (Foto: Geerten Kok)

 

Andere berichten