Deelnemers hebben laatste bijeenkomst vóór start WJD

28 juni 2016

In Rijswijk vond op zondagmiddag 26 juni het WJD-tuinfeest plaats. Dit was de laatste voorbereidingsbijeenkomst voor de Wereldjongerendagen 2016. Over drie weken vertrekken de jongeren in alle vroegte per bus vanuit Den Haag. Er zijn in totaal 183 deelnemers aan de reis die wordt georganiseerd door de bisdommen Rotterdam en Breda.

Op een enkeling na die verhinderd was, en nog even zonder de jongeren uit het bisdom Paramaribo die ook meereizen, ontmoetten de deelnemers elkaar bij het tuinfeest. Ze hoorden er de laatste mededelingen en, belangrijk, maakten kennis met hun deelgroep. Menigeen had met spanning uitgezien naar de indeling van de groepen. In de envelop die bij binnenkomst werd uitgedeeld, bleek een puzzelstukje te zitten. Per deelgroepje kon daarmee later in de middag een puzzel worden gelegd. Meteen was er daarbij ook een korte kennismaking met de deelgroepleiders.

Groepsfoto van deelnemers en begeleiding uit het bisdom Breda. (Foto: Ramon Mangold)

Vanuit het kernteam gaf jongerenwerkster Fredi Hagendoorn-Timmermans de laatste praktische informatie over de reis. “We zijn met velen en passen allemaal in de bus, maar dat gaat natuurlijk niet lukken als iedereen drie koffers meeneemt. Neem daarom maximaal één koffer mee en een tas.” En er waren nog meer WJD-tips, zoals natuurlijk je paspoort of ID-kaart meenemen en wat te doen als het druk is in de metro: “Want druk zal het zeker zijn. En als je ergens lang moet wachten? Maak er dan een feestje van met elkaar!”

Op weg naar Polen brengen de jongeren een bezoek aan concentratiekamp Dachau. In dit kamp zijn onder meer veel religieuzen om het leven gekomen. Onder hen de zalige Titus Brandsma, pater karmeliet. Over zijn leven en zijn dood maakte diaken Peter Vermaat uit het bisdom Groningen-Leeuwarden een theatervoorstelling. Hij voerde deze op voor de jongeren, die het verhaal aandachtig volgden.

Na een korte pauze was er serie workshops, onder meer over Polen en de Poolse taal, hoe je op je gezondheid let tijdens de WJD en wat het medische team kan betekenen. Enkele spellen zorgden voor de nodige teambuilding, of maakten op een grappige manier duidelijk waar dit nog een klein punt van aandacht is. En terwijl de aanwezige ouders in gesprek konden met de leiding, schilderden de jongeren in toerbeurt aan de groepsvlag voor de reis.

De reis van de bisdommen Rotterdam en Breda heet ‘Let’s go: Weg van barmhartigheid’. Zo wordt aangesloten bij het internationale thema ‘Zalig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden’ (Matteüs 5, 7). De Wereldjongerendagen zijn dé grote internationale bijeenkomst voor de jongeren in het heilig jaar van de barmhartigheid.

  • Bekijk op zondag 3 juli het Geloofsgesprek op tv met beelden van het tuinfeest. De uitzending is om 10.15 uur op NPO2. 

Groepsfoto van de deelnemers die op het tuinfeest aanwezig konden zijn. (Foto: Ramon Mangold)

 

Andere berichten