De Veertigdagentijd van… basisscholen

21 maart 2018

In het Bisdom Breda hebben verschillende basisscholen zich aangemeld voor de Scholentour van de Bisschoppelijke Vastenactie. Op deze manier geven ze vorm aan hun katholieke identiteit.

De Hoge Waai in Raamsdonk
Voor de basisschool De Hoge Waai in Raamsdonk behoort de Vastenactie tot de vaste onderdelen van het jaarprogramma. “We doen jaarlijks mee,” zegt directeur Angela Maas. “Dit jaar gaf een medewerkster van de Bisschoppelijke Vastenactie aan alle groepen een gastles over het project in Zambia. Deze lessen zijn toegespitst op de leerlingen. Daarna voeren de kinderen actie.”

“Ze doen thuis kleine karweitjes en ontvangen daar een klein bedrag voor. Dit stoppen ze in busjes en deze leveren ze in. Vorig jaar haalde de school op die manier € 400 op.” Angela Maas hecht grote waarde aan de Vastenactie. “We willen graag dat kinderen weten dat niet iedereen het zo goed heeft als zij. Het korte filmpje van de Vastenactie dat we samen hebben bekeken geeft de actie een gezicht.”

Willibrordusschool in Zierikzee
In Zeeland doet de Willibrordusschool in Zierikzee al vele jaren mee met de Vastenactie. Niels Mulder is sinds augustus 2017 directeur van de school. “De Willibrordusschool is een katholieke school met ongeveer 150 leerlingen. Ouders op het eiland Schouwen-Duiveland kiezen bewust voor onze school,” vertelt de directeur. “We proberen vorm te geven aan onze identiteit. We beginnen elke ochtend met een gebed. Daarnaast werken wij met de methode Trefwoord, waardoor kinderen kennis maken met Bijbelverhalen. Drie keer per jaar gaan we met de kinderen naar de kerk, in het begin van het schooljaar, met Kerstmis en met Pasen. Het is niet zo dat alle leerlingen uit gelovige gezinnen komen, maar er bestaat bij de ouders best belangstelling voor deze activiteiten.”

Beeld uit de Vastenactie Scholenfilm over Emeldah.

De Vastenactie past in het profiel van de school. “We hebben ons opgegeven voor de musical ‘Spector, het beste zit van binnen’,” zegt directeur Mulder. Kinderen en volwassenen voerden op 28 februari 2018 de musical twee keer op. Eén keer voor de onderbouw en één voor de bovenbouw. De musical gaat over vrienden die je onverwacht helpen om je droom waar te maken. En in een film die de kinderen vooraf bekeken, maakten de leerlingen kennis met Emeldah. Emeldah woont in de sloppenwijk Zambia Compound in het uiterste noorden van Zambia. Niels Mulder: “Emeldah neemt je mee naar huis, haar school en naar het weeshuis waar ze dagelijks een maaltijd krijgt en hulp bij haar schoolwerk.”

De leerkrachten gaven de kinderen een spaardoosje en een begeleidende brief voor de ouders mee. In het spaarpotje verzamelen ze geld voor de Vastenactie. Niels Mulder: “Sommigen doen hiervoor een klusje, anderen gaan langs hun grootouders en andere familieleden.” Op vrijdag 23 maart 2018 sluit de inlevertermijn. “We zijn benieuwd hoeveel we hebben opgehaald.”

Bekijk de Vastenactie Scholenfilm over Emeldah:

 

Andere berichten