Contact houden met jonge gezinnen in de Damiaanparochie

14 mei 2020

Veel parochies zoeken actief naar mogelijkheden om contact te onderhouden met de gelovigen. Niet alleen met ouderen maar ook met jonge gezinnen. Alida van Veldhoven, pastoraal werker in de Pater Damiaanparochie in de Bevelanden en Schouwen-Duiveland, zet zich in het bijzonder hiervoor in.

“Wij doen bijna wekelijks online kindervieringen,” vertelt van Veldhoven. “De eerste vond op zondag 26 april 2020 plaats. We volgen het aanbod van de Pater Damiaanparochie. Zo onderscheiden we kringvieringen, kinderwoorddiensten en enkele malen per jaar het programma ‘Zondagochtend Anders’ in Heinkenszand. Met deze vieringen bedienen we verschillende groepen. De kringviering is bedoeld voor peuters, kleuters en kinderen tot en met groep vier. De kinderwoorddiensten bied je aan tijdens de zondagsvieringen en zijn bestemd voor de leeftijdsgroep tussen de Eerste Communie en het Vormsel.”

Livestreaming
“Via livestreaming zond de parochie vanuit de Heilige Maria Magdalenakerk in Goes al eucharistievieringen uit. Wij wilden ook de jonge gezinnen bereiken met een op kinderen afgestemd aanbod,” motiveert Alida haar aanbod. Volgens haar is er zeker belangstelling. “Naast de groep die op het moment zelf kijkt, loggen ook mensen achteraf in.” Ze geeft enkele getallen: “Bij een kringviering keken ongeveer 20 families op het moment zelf terwijl nadien 56 gezinnen inlogden. Dat zijn meer mensen dan bij een gewone kringviering. Voor de kringviering heb ik twee poppen gemaakt: Marieke en Damiaantje. De namen verwijzen naar de patronen van de parochie van Walcheren (Mariaparochie) en onze parochie. Op deze manier brengen we een speels element binnen.”

“Je sluit dan aan bij de leefwereld van kinderen, zoals bijvoorbeeld het weer opstarten van scholen”

“In de kinderwoorddienst vertellen we een spiegelverhaal dat aansluit bij het thema van de zondag. Op zondag 16 mei 2020 spraken we over het zetten van stappen. Je sluit dan aan bij de leefwereld van kinderen, zoals bijvoorbeeld het weer opstarten van scholen.” Van Veldhoven vervolgt: “De coronacrisis zet ons aan tot het zoeken van nieuwe wegen. Dit geldt ook voor onze contacten met acolieten. Zij ontvingen een kaart met een rebus erop. Zo laat je zien dat je aan hen denkt. De vormelingen en de Eerste communicanten ontvingen ook een nieuwsbrief. Voor deze kinderen is het bijzonder verdrietig dat ze deze sacramenten pas volgend voorjaar kunnen ontvangen,” aldus Alida.

Digitale snelweg
“We zoeken steeds naar manieren om onze parochianen te bereiken. Je wordt daar steeds creatiever in. Zo maken we ook gebruik van social media, zoals Facebook. Via dit platform hebben we onze filmpjes gepromoot. Het is niet eenvoudig op in deze tijd je parochianen te bereiken maar we zijn blij met de respons die we krijgen. Het blijkt een mogelijkheid om met elkaar in contact te komen. Misschien moeten we in de toekomst meer inzetten op de digitale snelweg.”

 

Online viering voor jonge kinderen met onder andere pastoraal werker Alida van Veldhoven, haar assistent en enkele zelfgemaakte poppen.

Andere berichten