Connie van Uden en Betsy Thijssen vertrekken

9 november 2009

Op 10 november vertrekken Connie van Uden en Betsy Thijssen naar Malawi. De reis vindt plaats in het kader van 50 jaar Bisschoppelijke Vastenaktie en wordt georganiseerd door Cordaid. Connie van Uden is maandag 9 november druk bezig haar koffers te pakken.

“Het komt nu wel dichtbij,” vertelt ze.  “Je moet ook een aantal praktische zaken regelen. Vandaag neem ik voor de eerste keer mijn malariapillen in.” Naast de praktische voorbereiding is er ook een inhoudelijke. Van Uden bezocht afgelopen zaterdag de startdag van de Landelijke Vatenaktie in ’s-Hertogenbosch. “Daar ontmoette ik mijn andere reisgenoten. Ook hierdoor gaat deze reis steeds meer leven.”

“Zelf bezocht ik de workshop van Margot Ribberink, de meereizende weervrouw. Zij vertelde over de gevolgen van de klimaatverandering. Hierdoor wordt in Malawi het regenseizoen korter en valt er minder regen. Dit vraagt van de landbouw een grote aanpassing. Men moet op een andere manier gaan produceren.”

De groep bezoekt ook een vrouwenproject. Connie van Uden is hiernaar zeer nieuwsgierig. “Ik hoorde dat de mannen niet meewerken in de huishouding. Al het werk komt op de vrouwen neer. Ik ben benieuwd of het overige werk wel evenredig verdeeld is.”

Op de website van het bisdom wordt geprobeerd regelmatig over de reis te berichten. De berichtgeving is afhankelijk van de internet- en telefoonverbinding met Malawi.

Zie ook: Reis naar Malawi: 50 jaar Bisschoppelijke Vastenaktie. Klik hier

Andere berichten