Caritascollecte vieringen van het weekend 4/5 juni 2016

25 mei 2016

Zondag 5 juni is in het bisdom van Breda de Zondag met speciale aandacht voor diaconie. Dit jaar is de bestemming niet voor de diaconale projecten in het eigen bisdom, maar vanwege de grote nood voor met name Syrische vluchtelingen die in Jordanië worden opgevangen. Ruim 86% van hen leeft onder de armoedegrens.

Het bisdom van Breda sluit hiermee aan bij een landelijke campagne van de Bisschoppelijke Vastenaktie. Deze is bedoeld om geld in te zamelen om Caritas Jordanië te helpen de schrijnende nood onder de vluchtelingen in dat land verlichten. De Nederlandse bisschoppen hebben ingestemd met deze speciale campagne die de Bisschoppelijke Vastenactie naast haar beide acties in de Advent en de Veertigdagentijd organiseert en bevelen deze van harte aan

Een vluchtelinge vertelt: “Ik had geen andere keus die dag, dan met mijn kinderen weg te rennen”. Hind Abu Saif (38) vlucht in 2012 naar Jordanië, en beschrijft de gebeurtenis die sinds die dag in haar geheugen staat gegrift. “Een groep gewapende mannen drong ons huis in Daraa binnen. Mijn man Khaled werd overmeesterd, ondervraagd en vervolgens doodgeschoten. Godzijdank hebben mijn kinderen en ik het er levend vanaf gebracht.”

Meer dan 11 miljoen mensen zijn sinds de start van het conflict in Syrië het land ontvlucht. De grootste stroom komt terecht in buurlanden als Jordanië, waar momenteel maar liefst 1.400.000 Syrische en Irakese vluchtelingen verblijven. Voor slechts twintig procent van hen is plek in vluchtelingenkampen. De overige 1,12 miljoen leven, onder erbarmelijke omstandigheden, in en rond de steden.

Kijk voor meer informatie op www.stichtingbva.nl. Via de website kunt u ook rechtstreeks doneren. Een gift overmaken kan ter attentie van Stichting BVA, rekeningnummer IBAN: NL 38 INGB 0002 0105 34 onder vermelding van ‘Vluchtelingen’.

 

Andere berichten