Bredase kunstenares raakt mensen door kleur

6 april 2007

De fotogalerij op deze site is vernieuwd met schilderijen van Lia van de Laar, geestelijk verzorgster en kunstenares in Breda.  Lia van de Laar werkt sinds 2002 als geestelijk verzorgster in de Volckaert te Oosterhout. Daarnaast is zij supervisor bij de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk en verzorgt zij trainingen over ethiek in de zorg. Voordat ze pastoraal werkster werd was ze achtereenvolgens maatschappelijk werker en organisatie-adviseur. Sinds drie jaar schildert zij.

Je laten raken
Lia heeft een voorkeur voor abstracte kunst. “Ik schilder vanuit mijn gevoel,” vertelt ze. “Ik vind schilderijen het mooist als ik niet kan zien wat het voorstelt. Ik probeer door kleurgebruik een sfeer op te roepen. Zo wil ik mensen raken. Dit heeft voor mij ook te maken met religie. Een religieus mens laat zich raken door het Andere. Een ieder interpreteert dit vanuit zijn eigen traditie. Voor mij is dit het christendom.”
“Mensen vullen bij abstracte kunst hun beleving zelf in. Dat vind ik ook zo mooi. Daarom aarzel ik ook om mijn schilderijen een titel te geven. Hierdoor wijs je al een richting.” Ze vindt het dan ook moeilijk om planmatig te schilderen. “Als ik tijdens het schilderen begin te denken, gaat het fout. Ik begin gewoon. Het meest geslaagd vind ik de schilderijen die ik in één keer gemaakt heb.”

Liefde, troost en waardering
Tot eind maart 2007 exposeerde ze in de Volckaert in de locaties Oosterhout en Dongen. Ook bewoners die dementeren reageerden op haar tentoonstelling . “Deze mensen zijn ontzettend eerlijk. Als ze boos zijn laten ze dit heel duidelijk blijken. Ze reageren heel spontaan en zeggen ook recht uit dat ze ergens niets aan vinden. Soms kun je hen met schilderen echt bereiken. Zo herinner ik me een man die vroeger geschilderd had, maar het nu niet meer kon. Ik ben met hem samen gaan schilderen. Toen we het schilderij klaar hadden, huilde hij van ontroering. Hij kon even genieten, zoals hij vroeger genoot.
Op zo’n moment heb ik voordeel van mijn verleden als organisatieadviseur. Als adviseur ga je uit van de eigen kracht van mensen en bedrijven. Je probeert die te activeren. Als ik schilder met iemand die dementerend is, probeer ik zijn eigen kracht ook aan te spreken en stimuleer ik hem in wat hij nog wel kan. Pas als het nodig is, grijp ik in. Ik merk in de omgang met deze mensen dat wij heel verstandelijk reageren. Bij hen realiseer je je dat het in het leven gaat om liefde, troost en waardering. In feite is dit bij andere mensen niet anders,” aldus Lia van de Laar.

Schilderijen van Lia van de Laar zijn op 8, 9, 14 en 15 april van 11:00 tot 17:00 uur te zien op een expositie samen met andere cursisten van Atelier ‘Vivre Brigands” in de StadsGalerij, Oude Vest 34, te Breda.

Fotogalerij

Andere berichten