Bovendonk verwelkomt nieuwe spirituaals

22 februari 2017

Na het afscheid op Bovendonk van spirituaal Walter Ceyssens sj namen het vorige studiejaar pastoor Jos Demmers (Bisdom Breda) en pastoor Tjeerd Visser (Bisdom Rotterdam) de functie van spirituaal tijdelijk waar. De Priester- en Diakenopleiding verwelkomde in september 2016 een nieuwe spirituaal in pastoor Ype de Jong (Bisdom Rotterdam). Per 1 februari 2017 werd Marc Lindeijer sj tweede spirituaal.

Pastoor Ype de Jong
Pastoor Ype de Jong is pastoor van de parochie van de Martelaren van Gorcum te Gorinchem. Hij werkt met plezier in het pastoraat. “Ik heb geen dag spijt gehad van mijn priesterwijding,” zegt Ype. “De bron van mijn vreugde is Jezus Christus. Ik weet dat ik bij Hem thuis ben op de plaats die Hij voor mij wil. Als spirituaal lever ik een bijdrage aan de groei van de studenten in hun relatie met Jezus Christus.”

Ype de Jong is in 1963 geboren in Leeuwarden. Hij studeerde theologie aan de Universiteit voor Theologie en Pastoraat in Heerlen. De Jong studeerde in 1994 af met als specialisatie liturgie. Na een periode bij de spiritijnen in Ethiopië ging Ype de Jong in 1998 aan de slag als pastoraal werker in het bisdom Rotterdam. Hij werkte in parochies in Nootdorp en de gemeente Alkemade. Bisschop Van Luyn wijdde Ype de Jong in 2003 tot priester van het bisdom Rotterdam. De Jong werd in 2004 kapelaan in Wassenaar en in 2007 pastoor in Gorinchem.

Marc Lindeijer sj
Marc Lindeijer is in 1966 geboren in Den Helder. Hij studeerde geschiedenis aan de Radbouduniversiteit te Nijmegen. Hij trad in 1994 in bij de jezuïeten en ontving in 2002 de priesterwijding. Hij werkte van 2001 tot 2006 als archivaris van de Nederlandse provincie van de jezuïeten. In 2010 promoveerde hij in Nijmegen op een proefschrift over het (mislukte) proces ter heiligverklaring van pater Jan Roothaan. De Amsterdammer Roothaan was in de negentiende eeuw algemeen overste van de jezuīeten. Hij speelde een grote rol in de heropleving van de orde.
Van 2009 tot 2016 werkte pater Lindeijer in de curie van de jezuīeten  voor de zaken van de heiligen van de orde.

Sinds 2016 woont hij in Leuven en is hij in dienst van het Genootschap van de Bollandisten. Het Genootschap van de Bollandisten is een gerenommeerd onderzoekinstituut dat zich bezighoudt met de kritische studie van de heiligen, hun leven en hun cultus.

Wat is een spirituaal?
De spirituaal ziet in samenspraak met de overige stafleden toe op de groei in spiritualiteit van de afzonderlijke kandidaten en de integratie daarvan in het geheel van de priesterlijke en diaconale vorming. De spirituaal heeft tevens inbreng in het gemeenschappelijke programma geestelijke vorming van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk en is voor de studenten beschikbaar als biechtvader.

(Foto: Johan Wouters)
Diakenwijding Jef Leijsen_500_JohanWouters

Andere berichten