Bovendonk laat zich zien: Reisgids door een monument

24 oktober 2018

Op vrijdag 19 oktober 2018 presenteerde de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk te Hoeven het boek ‘Seminarie Bovendonk : reisgids door een monument’. De presentatie gebeurde tijdens een feestelijk moment in de kapel van Centrum Bovendonk.

(Foto: Johan Wouters)

Cadeau van de opleiding aan het Centrum Bovendonk
Rector Schnell begroette namens bisschop Liesen een groot aantal gasten. De directe aanleiding voor het boek was het 200-jarig bestaan van de priesteropleiding Bovendonk in 2017. “Er is een kleine pauze geweest van 1967 tot 1983, waarin er tijdelijk geen priesteropleiding op Bovendonk was, maar in het licht van de eeuwigheid mag dat geen naam hebben,” aldus rector Schnell in zijn welkomstwoord. Hij memoreerde dat in 2018 het Conferentiecentrum Bovendonk veertig jaar bestaat en de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk zijn zevende lustrum vierde. “Het boek is gedacht als een cadeau van de opleiding aan het Centrum Bovendonk. We willen iets van onszelf laten zien, maar ook hoe het gebouw vandaag gebruikt wordt,” zei de rector. In het slotwoord bedankte de rector Marc Lindeijer sj voor zijn werk. “Het was boeiend om te zien hoe pater Lindeijer het gebouw en de geschiedenis van het gebouw voor zichzelf ontsloot en in de vorm van een reisgids goot.” De bekende journalist en columnist Stijn Fens stond in een causerie stil bij deze gids door het gebouw.

Burgemeester Vonk-Vedder ontvangt het eerste exemplaar. (Foto: Johan Wouters)

Bisschop Liesen overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan mevrouw Vonk-Vedder, de burgemeester van de gemeente Halderberge waarvan het dorp Hoeven een onderdeel is. Op ons rust de verplichting zowel de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk als het Centrum door te geven aan de komende generaties, aldus bisschop Liesen. De burgemeester bedankte de bisschop voor het boek en noemde Bovendonk een oase van rust in haar gemeente. Bisschop Van den Hende ontving het tweede exemplaar vanwege zijn betrokkenheid op Bovendonk. De Priester- en Diakenopleiding Bovendonk werkt nauw samen met het bisdom Rotterdam. Gerard de Rooij, directeur van het Centrum Bovendonk, kreeg het derde boek als dank voor zijn inzet voor het behoud van het centrum.

Het boek is geschreven door pater Marc Lindeijer sj. (Foto: Johan Wouters)

 

Andere berichten