Boodschap van de paus voor de Wereldjongerendagen 2013

20 november 2012

Van 23 tot en met 28 juli 2013 vinden in Rio de Janiero de Wereldjongerendagen plaats. Het is de achtentwintigste editie van deze dagen. Op 16 november publiceerde paus Benedictus XVI een boodschap voor de komende Wereldjongerendagen. De boodschap staat in het teken van het missionaire engagement van jongeren.

Getuigen van Christus
De paus nodigt de jongeren uit de Wereldjongerendagen te bezoeken. “Accepteer Christus’ liefde en jullie zullen zijn getuigen zijn aan wie de wereld zo’n behoefte heeft,” schrijft hij. Benedictus XVI benadrukt dat de Kerk de jongeren nodig heeft. “Jullie zijn de eerste missionarissen van jullie tijdgenoten,” zegt hij letterlijk.

Bouwen aan een betere wereld
De paus herinnert de jongeren aan een van zijn voorgangers, Paulus VI. Op het einde van het Tweede Vaticaans Concilie schreef deze een boodschap aan de jongeren van de wereld. Hij riep de jongeren op een betere wereld dan de huidige op te bouwen.

Intussen zijn we vijftig jaar verder. De technologische vooruitgang biedt ongekende mogelijkheden voor contacten tussen mensen en naties. Maar deze globalisering zal enkel een positieve uitwerking hebben als ze de wereld helpt te groeien in menselijkheid en deze eerder gebaseerd is op liefde dan op materialisme.

“Liefde is het enige dat harten kan vervullen en mensen samen kan brengen. God is liefde. Als we God vergeten, verliezen we hoop en zijn we niet meer in staat anderen te beminnen,” aldus Benedictus XVI. Daarom is het noodzakelijk van Gods aanwezigheid te getuigen zodat anderen deze kunnen ervaren.

Tevens is een missionaire inzet ook van belang voor de geloofsgroei van de gelovige zelf. Door het evangelie te verkondigen groei je als gelovige en word je meer geworteld in Christus. “We kunnen geen echte gelovigen zijn als we niet evangeliseren,” aldus de paus

Evangelisatie van het ‘digitale’ continent
Benedictus XVI nodigt de jongeren uit vooral ook actief te zijn op het internet. Het is aan hen verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de evangelisatie van dit ‘digitale’ continent. Daarnaast roep hij de jongeren op actief te zijn op de wereld van migratie en het reizen. Veel jongeren reizen soms voor studie of werk, en op andere momenten voor hun plezier. De paus denkt ook aan de migratiestromen waarbij miljoenen, vaak jonge, mensen betrokken zijn. Zij verlaten hun geboortestreek om economische of sociale redenen. Ook hier liggen volgens Benedictus XVI kansen het evangelie te delen.

De Vatican Information Service gaf een samenvatting van de brief van de paus uit, klik hier (Engels)

Een Nederlandse werkvertaling staat op de website rkdocumenten.nl, klik hier

 

Andere berichten