Bisschop Van den Hende bij de Maria Ommegang

27 juni 2011

Op zondag 26 juni (sacramentsdag) vond in Bergen op Zoom de jaarlijkse Maria Ommegang plaats. Bisschop Van den Hende was celebrant in de viering ’s ochtends en liep in de stoet die in de middag door de straten van de stad ging. Op de Grote Markt zegende de bisschop een nieuw onderdeel in de Ommegang: de Blauwe Schuit.

In zijn Pinksterbrief wees de bisschop op de Maria Ommegang, die plaatsvond precies een week voordat hij de zetel van Rotterdam in bezit neemt. “Wellicht ontmoeten wij elkaar op 26 juni in Bergen op Zoom,” schreef de bisschop in zijn Pinksterbrief. “Ik ben blij dat ik op zondag 26 juni a.s. met velen als bisschop aanwezig mag zijn in Bergen op Zoom voor de Maria Ommegang.”

Bisschop Van den Hende en burgemeester Polman van Bergen op Zoom, voorafgaand aan het vertrek van de stoet.

Maria, is de patroonheilige van het bisdom van Breda. Zij is geloofsgetuige bij uitstek. In kracht van de heilige Geest werd Maria de moeder van Christus. Maria durfde het aan om te zeggen: ‘Mij geschiede naar uw woord’ (Lc. 1, 38). En het was Maria die later samen met de apostelen vurig bad om de kracht van de heilige Geest (Hand. 1, 14).

Het beeld van Maria dat mee wordt gedragen in de Maria Ommegang.

KRO/RKK maakte opnames van de Maria Ommegang en sprak met bisschop Van den Hende over zijn band met het bisdom van Breda en zijn nieuwe benoeming tot bisschop van Rotterdam. De opnames worden uitgezonden op zondag 3 juli vanaf 9.35 uur op Nederland 2, voorafgaand aan de zondagse uitzending van de eucharistie.

Opnames voor de uitzending op zondag 3 juli, 9.35 uur op Nederland 2.

Voor het eerst liepen er soldaatjes mee met David die tegen Goliath vecht. Op de foto David temidden van de soldaatjes voor het vertrek vanaf de Markiezenhof.

 

Andere berichten