Bisschop ontvangt pelgrims ‘Europa Camino 2010’

5 juni 2010

Op donderdag 3 juni ontving bisschop Van den Hende een groep pelgrims die vanwege het heilig jaar 2010 voor Santiago de Compostela deelnemen aan een pelgrimsestafette. In totaal zijn vanuit 14 landen op 21 plekken pelgrimages gestart naar Santiago de Compostella.

De Spaanse bedevaartplaats verwacht dit jaar een topaantal bezoekers. Vorig jaar bezochten 175.000 pelgrims de bekende bedevaartplaats in Spanje. Dit jaar worden 250.000 à 300.000 pelgrims verwacht.

De groepen pelgrims die meedoen aan de estafette overhandigen elke volgende groep een pelgrimsstaf en een boek met stempels en boodschappen van de diverse plaatsen die worden aangedaan.

In Breda voegde bisschop Van den Hende een boodschap toe aan het boek. Kanselier mgr. H. Lommers plaatste de episcopale stempel. De dag voordat de pelgrims Breda aandeden werd de groep ontvangen in Geertruidenberg. Daar opende pastoraal werk(st)er Mirjam Dirkx hun de ogen voor de heilige Gertrudis als beschermvrouwe van allen die zich op weg begeven.

Na Geertruidenberg en Breda vervolgden de wandelaars de tocht naar de abdij in Zundert, waarna de pelgrimsstaf en het pelgrimsboek in Kalmthout werden overgedragen aan leden van het Vlaamse Compostellagenootschap.

Zie voor meer informatie de website van ‘Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob’ www.santiago.nl

‘Pelgrimage van het hart’
Op pelgrimstocht gaan is je aansluiten bij een eeuwenlange beweging die voor christenen in de heilige Schrift haar oorspong heeft. Een pelgrimage is op weg gaan met God. Naast een fysieke tocht is dit een geestelijke weg, een ‘pelgrimage van het hart’.

Pelgrimages zijn als echte tochten van geloof waardevol zijn voor de gemeenschapsopbouw. Om dit te onderstrepen, organiseert het bisdom van Breda in 2011 twee bedevaarten. In de zomer vindt een jongerenbedevaart plaats naar Madrid (de wereldjongerendagen). In de herfstvakantie van 2011 wordt een bisdombedevaart georganiseerd naar Padua en Assisi

Voor meer informatie over de wjd, klik hier
Voor meer informatie over de bisdombedevaart, klik hier

Andere berichten