Bisschop ontvangt eerste exemplaar nieuw heiligenbeeldje zuster Marie-Adolphine

5 oktober 2018

Het Bisdom Breda is een beeldje van de heilige zuster Marie-Adolphine rijker. Zuster Marie-Adolphine (1866-1900) is afkomstig uit Ossendrecht en de enige heilige van het Bisdom Breda. In 2000 verklaarde paus Johannes Paulus II haar en haar medezusters heilig. Zij stierven in China de marteldood.

Het is een officieel beeldje, dat is gemaakt door kunstenares Ellen Tolboom, en dat bij aanschaf vergezeld gaat van een genummerd certificaat. Pastoor-vicaris Paul Verbeek nam het initiatief voor het beeldje. “Het is belangrijk dat de heilige van ons bisdom een beeldje heeft dat mensen een plaats in hun huis kunnen geven,” legt hij uit.

“Zuster Adolphine is bijzonder, omdat ze uit een heel eenvoudig gezin kwam in die tijd. Zij kreeg haar roeping helder voor ogen en gaf daar heel authentiek gehoor aan. Zij is uitgegroeid tot een hele sterke persoonlijkheid die, gegrepen door haar band met de Heer, haar leven gegeven heeft aan de kinderen in China en daar de marteldood vond.”

“Als je haar leven vertaalt naar het heden, zie je dat er legio voorbeelden zijn van mensen die ook nu vanuit hun integer geloofsbelijden de dood vinden. Paus Franciscus zegt niet voor niets dat deze tijd het meeste aantal martelaren kent binnen onze Kerk. Het beeldje roept daarmee ook het beeld op van de in 2016 vermoorde priester Jacques Hamel en zoveel anderen.”

“Het beeldje straalt kracht uit. De kunstenares, Ellen Tolboom, heeft zuster Marie-Adolphine als een krachtige vrouw afgebeeld. Haar kracht kwam ook terug in het Adolphine spel dat deze zomer in de pastorietuin van Ossendrecht een aantal keren is opgevoerd en dat telkens uitverkocht was.”

Openluchtspel in Ossendrecht, juli 2018. (Foto: Ramon Mangold)

“Ik hoop dat met dit beeldje de verering zuster Marie-Adolphine nog weer meer verspreiding krijgt, ook buiten Ossendrecht waar ze geboren is. Ik weet dat veel mensen nog op zoek waren naar een beeldje van Marie-Adolphine. Zij roept een oprecht getuigenis van geloof op. Het is in deze tijd om diverse reden niet eenvoudig om katholiek te zijn. Adolphine kan ons inspireren om toch vol te houden.”

Op donderdag 4 oktober overhandigde vicaris Paul Verbeek het eerste exemplaar van het heiligenbeeldje aan Mgr. Liesen. De staf van het bisdom deed de bisschop het beeldje cadeau voor zijn verjaardag op 17 september.

Het beeldje is in de winkel van het Bisdom Breda te koop, in de winkel van de basiliek van Oudenbosch en bij de pastorie Bergen op Zoom. Het kost € 60.

Katholiekleven.nl maakte dit filmpje over de verering voor zuster Marie-Adolphine in Ossendrecht:

 

Andere berichten