Bisschop Muskens kondigt aansluiting bij kloostergemeenschap aan

30 maart 2007

Vandaag heeft bisschop Muskens van Breda bekend gemaakt dat hij zich op 2 februari 2008 verbindt met de communiteit van de Paulusabdij in Teteringen. Bisschop Muskens deed dit bij de presentatie van zijn nieuwe boek Opmaat tot Eeuwigheid in de Antoniuskathedraal in Breda.

“Ik sluit me aan bij de Pauluscommuniteit van de benedictijnen, gevestigd in het centrum Zuiderhout in Teteringen,” schrijft bisschop Muskens op de eerste bladzijde van het boek. Bisschop Muskens zal in Teteringen zijn laatste levensfase ingaan. Opmaat tot Eeuwigheid gaat over de dood. “Dat wij doodgaan, dat ik doodga, en dat we het daar zo weinig over hebben. Dat we ons niet voorbereiden op de dood, dat we er geen werk van maken, en dat we onszelf daarmee tekortdoen.”

De Pauluscommuniteit, die tot voor kort gevestigd was in de Paulusabdij in Oosterhout, staat zo aan het begin en aan het einde van zijn leven, want: “Als tiener al trok het leven van een monnik me aan: ik wilde intreden in de Paulusabdij in Oosterhout. Het is interessant dat ik op 6 januari 1956 aanwezig was bij de inkleding van een nieuwe monnik, Rien van den Heuvel. Ruim vijftig jaar later is hij de abt van de Pauluscommuniteit, die sinds 2006 in Teteringen gevestigd is.”

In Teteringen wordt bisschop Muskens regulier oblaat. Hij schrijft daarover: “Ik zal deelnemen aan het monastieke leven, ik zal er het monniken-kleed dragen en wil ook dat mijn lichaam in monnikenhabijt begraven wordt.”

In mei viert bisschop Muskens dat hij 12,5 jaar bisschop van Breda is. U kunt hem feliciteren via deze website.

• Beluister het radio-interview met bisschop Muskens op Omroep Brabant.
• Zie www.uitzendinggemist.nl voor de uitzending van Kruispunt van 1 april
• Het programma de Ochtenden van maandag 2 april kunt u beluisteren via www.ochtenden.nl

Zaterdag 31 maart signeerde de bisschop van 14.00 u. tot 15.00 u. zijn boek in de Vrije Boekhandel, Veemarktstraat 40, te Breda.
Op dinsdag 3 april signeerde de bisschop van 15.30 u. tot 16.30 u. in Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 267/271 te Breda.

Het boek Opmaat tot eeuwigheid is uitgegeven bij Valkhof Pers en kost € 10,–.

Andere berichten