Bisschop Muskens geeft startschot in Oudenbosch

29 mei 2007

Onder klokgelui vertrokken tien wielervrienden uit Rucphen en Zundert op 28 mei na de eucharistieviering vanuit de basiliek in Oudenbosch naar Rome. Bisschop Muskens loste het startschot.

Van de kleine naar de grote Sint Pieter
De toerrenners onder leiding van Jack van Oers rijden voor een goed doel. Zij brengen € 3900,– bijeen voor de Foundation Care for All, opgericht door Jelle Wouters uit Rijsbergen. Deze stichting zet zich in voor onderwijs aan kinderen in Nepal. Dagelijks rijden zij 160 tot 170 kilometer. Om kosten uit te sparen slapen en eten ze in een touringcar. Op zondag 10 juni hopen zij in Rome aan te komen. “Zij fietsen van de kleine Sint Pieter naar de grote Sint Pieter” aldus bisschop Muskens, die deze fietsgroep al lang kent. “Toen ik rector was van het Pauselijk Nederlands College organiseerde Jack van Oers al tochten naar Rome. Ik ontving hen regelmatig..” Bisschop Muskens prees de inzet van Jelle Wouters voor Nepals. “Zulke jonge mensen geven hoop voor de toekomst van de wereld en de kerk.”

Inzet voor Nepal
Jelle Wouters uit Rijsbergen studeert culturele antropologie in Amsterdam. Hij is zeer betrokken bij de Derde Wereld. “In juli ga ik weer naar Nepal. Dit is mijn tweede vaderland geworden. Ik spreek zelfs de taal.” Via allerlei organisaties was hij eerder in Ghana en Nepal. “Ik werd geconfronteerd met een geweldige nood. Ik wilde me hiervoor concreet inzetten. Daarom besloot ik de Foundation Care for All op te richten. We hebben een bestuur in Nederland en een bestuur in Nepal. Nepal is een van de armste landen in de wereld. De laatste jaren is het land geteisterd door een burgeroorlog. Er is een groot tekort aan leraren en scholen. Onze stichting zet zich in voor de opleiding van leraren, de bouw van scholen en de aanleg van waterleidingen, zodat de mensen beschikken over schoon water.”
De stichting maakt geen onderscheid naar levensovertuiging. Jelle zelf is rooms-katholiek. “Ik doe dit werk, omdat inzet voor de naasten een van de kernwaarden in mijn leven is,” zegt hij. “We helpen iedereen.” Jelle ontvangt ook hulp van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur, zijn vroegere middelbare school. “Jaarlijks is daar een derde-werelddag. Jongeren helpen zo andere jongeren. Dit jaar heeft de school voor onze stichting actie gevoerd. Op 7 juni maakt de KSE haar eindbedrag bekend.”

Elke avond verschijnt op de website van de Foundation Care for All een verslag van de fietstocht: www.foundationcfa.com

(Foto’s: Myriam de Jong-Smits)

Andere berichten