Bisschop Liesen te gast in het Geloofsgesprek

15 december 2020

Op de vierde zondag van advent, 20 december 2020, zendt KRO-NCRV het Geloofsgesprek uit met bisschop Liesen. Het wekelijkse interview van presentator Leo Fijen werd eerder deze week opgenomen in het bisdomkantoor in Breda. In de advent hebben ook kardinaal Eijk en de bisschoppen De Korte en Smeets meegedaan aan het Geloofsgesprek.

‘Licht’
Vlak voor de live uitzending van de heilige mis vanuit vanuit de Bredase Sint Antoniuskathedraal, vertelt bisschop Liesen over de “donkere tijd” waarin we leven en welke betekenis “licht” heeft. Daarbij kijkt hij naar wat Jezus zegt over het licht, zoals in het evangelie volgens Marcus: ’Komt er soms een lamp om onder de korenmaat of onder de bank gezet te worden, of juist om op de standaard te worden geplaatst?’ (Mc. 4, 21).

Bisschop Liesen: “Het is een retorische vraag van Jezus waarmee Hij iets over zichzelf zegt. Een lamp is natuurlijk bedoeld om licht te verspreiden. Maar het licht komt op een donkere plek, een plek waar mensen gewend zijn aan het donker. Je kunt als mens aan heel veel dingen gewend raken. Maar dan komt er licht. Niet alleen het fysieke licht, maar dingen komen in een nieuw perspectief te staan omdat God in de wereld komt.” Volgens de bisschop komt het dan aan op een keuze: “knijp ik mijn ogen dicht en ga ik door op de manier die ik gewend ben? Of ga ik kijken met het licht dat gegeven wordt? Het licht aansteken met advent herinnert me eraan dat het niet automatisch gaat: ik moet elke keer de stap zetten om in het licht van Christus te leven.”

Opname van het Geloofsgesprek met bisschop Liesen.

Andere berichten