Bisschop Liesen: ‘Je kinderen vertrouwd maken met bidden is kostbaar’

26 juli 2018

Ruim dertig kinderen en ongeveer even zoveel volwassenen gingen tijdens de diocesane Gezinsdag op 7 juli in op het thema ‘Geen grotere liefde’. Het zijn de woorden uit Johannes (15, 13): “Geen grotere liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden.” De dag begon met een eucharistieviering. Aansluitend sprak bisschop Liesen vanuit het thema over de dood en verrijzenis van Jezus. De bisschop legde een lijn met de drie thema’s uit zijn pastorale brief (Wordt andere mensen, met een nieuwe visie, maart 2017).

“Wat kun je doen, anno 2018, om uit de verrijzenis te leven?” vroeg de bisschop de aanwezigen. In vraag-en-antwoord met de deelnemers antwoordde de bisschop: “Het eerste is iets van de binnenkant. En dat is dat je tijd neemt om stil te zijn en te bidden. Dat je vanuit je hart contact zoekt met God en ontdekt, dat nog voordat je tijd neemt om stil te zijn God al naar ons zoekt. Dat is de realiteit. Hij wacht erop. Hij kijkt er naar uit. Hoe doe je dat? Hoe maak je in je gezin tijd om stil te zijn en te bidden? Je kinderen vertrouwd maken met bidden is een geweldig kostbaar iets wat je hen als ouder mee kunt geven. En onderschat kinderen niet. Ook al kennen ze veel formules en dingen niet, ze zien wat je doet. En willen dat meedoen. Als het voor jou belangrijk is, dan is dat voor hen ook.”

Een week voor de Gezinsdag was er een Geloofsfeest voor kinderen, 30 juni 2018. (Foto: Johan Wouters)

“Het tweede is: weet wat je in huis haalt. Dan gaat het over wat je toelaat in je leven, zowel materieel als geestelijk. Als je in deze wereld leeft met wat deze wereld aanbiedt, dan word je als deze wereld. Weet wat je in huis haalt, zoek iets wat bij Jezus past, wat bij jullie past en wat je helpt. Dan heb je iets in huis waarop je je oog kunt laten rusten en wat je vanzelf bij Hem brengt.” Veel katholieke gezinnen hadden vroeger een Heilig Hartbeeld in huis, vertelde de bisschop, en ook nu kun je als gezin geloof letterlijk een plek geven in je huis. Bisschop Liesen: “Wat je in huis haalt is ook het geestelijke. Wat laat je in jouw leven toe? Waar voed je je mee? Wat lees je en welk programma op televisie of internet bekijk je? Dat zijn de dingen waar je over moet nadenken van te voren.”

De derde stap is ontmoeting, vertelde de bisschop: “Treed naar buiten en zorg dat je de mensen die je tegenkomt ook echt ontmoet. In de ontmoeting met de ander, juist vaak ook met niet-gelovigen, kun je groeien, kun je beleven dat je niet alleen bent, dat Christus er is, die bij je is, dat Hij je woorden in de mond legt. Zorg dat als je naar buiten gaat, dat je er helemaal bent, dat je er durft te zijn en mensen kunt ontmoeten op die manier. En dat je iets in je woorden en in je houding en in de dingen die je wel of niet zegt, laat doorklinken, laat doorschemeren van Jezus. Want Hij is er. Hij leeft. Hij is bij je. Je zult verrast zijn hoezeer mensen dat waarderen en eigenlijk nodig hebben. Dat iemand hen niet ontmoet om te praten over de nieuwste telefoon die uit is, maar oprecht en eerlijk wil weten wie zij zijn en waar ze staan.”

 

Andere berichten