Bisschop Liesen bezoekt Thomashuis Oudenbosch

26 mei 2018

Bisschop Liesen bezocht op vrijdag 25 mei het Thomashuis van Helma en Ad Huijsmans in Oudenbosch. De familie Huijsmans opende in 2016 een Thomashuis in de voormalige toneelzaal van complex St. Louis. Ze hebben de zorg over negen bewoners met een verstandelijke beperking.

Volgens Ad Huijsmans doen ze alles als een doorsnee Oudenbosch gezin. “Zo doen we binnenkort mee met de Avondvierdaagse. Gewoon alle dingen die bij het normale leven horen. We praten als een normaal gezin over bijvoorbeeld de gemeentepolitiek. Een van de bewoners zegt bijvoorbeeld dat minder zwerfafval goed zou zijn. Dan kijken we welke partij daar wat over zegt en praten we daarover. We vinden dat onze bewoners er recht op hebben er gewoon bij te horen. En onze bewoners hebben ook iets toe te voegen aan de samenleving. We proberen zo individueel mogelijk op de bewoners in te spelen. Op de behoefte van de bewoner op dat moment. We doen dat zoals in een gewoon gezin.”

Bisschop Liesen bracht een bezoek aan het Thomashuis in Oudenbosch. Hier maakt hij kennis met de bewoners van het huis, met rechts achter hem Ad Huijsmans, zorgondernemer van het Thomashuis. Foto Johan Wouters / Bisdom Breda

Broers en zussen
Lesley, een van de bewoonsters, vertelt dat ze het leuk vindt in het Thomashuis. ,,Ik kan goed overweg met de bewoners. En met de begeleiders. Sinds ik hier woon heb ik er acht broers en zussen bij gekregen.” Het Thomashuis heeft een eigen bus en brengt en haalt de bewoners zelf naar hun werk en dagbesteding. Over veertien dagen gaan ze met z’n samen naar Zeeland op vakantie. Naar Renesse. “We gaan naar het strand, eten en zwemmen,” aldus de enthousiaste bewoners.

Mgr. Liesen krijgt onder meer een rondleiding door het huis. Beneden zijn de kamers van drie van de bewoners. Boven zijn zes kamers. Het zorgechtpaar zelf woont in de aangrenzende ruimte. De bisschop heeft een cadeau meegenomen: een kijkbijbel en een kaars. Lesley leest wat er op de kaars staat: “Voor hen die gelukkig zijn als ze anderen gelukkig kunnen maken, steken wij een kaars op.” Bisschop Liesen: “Als je samen bent en een verhaal wil lezen uit de Bijbel, kun je deze kaars aansteken. De kaars is voor mensen die gelukkig worden als ze mensen gelukkig kunnen maken. Uit de Bijbel kun je samen lezen als broers en zussen in dit huis, en er samen over praten.”

De bisschop is positief over de kleinschalige zorg die in het Oudenbossche huis wordt gegeven: “Bij dit gezin krijg je goede zin, omdat je merkt waar het om gaat in het leven. Het gaat niet om hoeveelheid, om kunde en kennis, maar om een deelhebben met elkaar aan het leven en het delen daarvan. En wie zichzelf inbrengt, die ontvangt meer dan wat hij zelf bracht. Dit is geloof in praktijk gebracht.”

Het werkbezoek van de bisschop vond plaats in het verlengde van de Antoniusacademie over inclusie (23 februari 2018). Helma en Ad Huijsmans namen daaraan deel en nodigden de bisschop uit voor een bezoek.

Een van de bewoners laat de bisschop vol trots zijn kamer zien. Ajax, Feyenoord en NAC-fans wonen er gebroederlijk bij elkaar. Foto Johan Wouters / Bisdom Breda

Een bewoner, die zelf ook kaarsen maakt, steekt de kaars aan die de bewoners van de bisschop hebben gehad. Foto Johan Wouters / Bisdom Breda

De Kijkbijbel die de bisschop cadeau deed is uitgepakt en wordt bekeken. Foto Johan Wouters / Bisdom Breda

De bewoners bereiden zich al voor op de vakantie in Zeeland. Op de achtergrond zijn spullen gezet die je op het strand gebruikt. Foto Johan Wouters / Bisdom Breda

Het Thomashuis is gevestigd in de voormalige toneelzaal van complex St. Louis. Foto Johan Wouters / Bisdom Breda

Andere berichten