Bisschop Liesen bezoekt jarige werkvoorziening WAVA/!GO in Oosterhout

29 november 2014

Op donderdag 27 november bracht bisschop Liesen samen met leden van zijn staf een bezoek aan WAVA/!GO in Oosterhout. Daarbij was onder meer ook aanwezig pastoor Ronald van Bronswijk van de H. Catharinaparochie.

De sociale werkvoorziening WAVA/!GO viert dit jaar het 60-jarige jubileum. Dit was voor werknemer Embert Romme aanleiding om binnen WAVA/!GO voor te stellen de bisschop van Breda uit te nodigen voor een werkbezoek. Het bezoek op 27 november vond plaats in het verlengde van een Antoniusacademie over de sociale werkvoorziening op vrijdag 31 oktober in Breda.

Bisschop Liesen en Embert Romme, medewerker bij WAVA/!GO. (Foto: J. Wouters)

‘Werk is écht van belang’
In Oosterhout heette algemeen directeur Egbert Lichtenberg de bisschop en de deelnemers van harte welkom. Hij opende de middag met een presentatie, waarin hij de organisatie schetste en de werkzaamheden van WAVA/!GO. Daarbij sprak hij ook over de veranderingen die de Participatiewet, die per 1 januari 2015 wordt ingevoerd, met zich meebrengt.

De bisschop maakte daarna een ronde door de verschillende ruimtes van WAVA/!GO en sprak met medewerkers over hun werk. De rondgang door het bedrijf leidde onder meer door de ruimte waar momenteel de laatste van 60.000 kerstpakketten van een opdracht worden ingepakt.

Uit de verschillende gesprekken bleek het grote belang van werk. Zoals manager Hans van den Berg van WAVA/!GO aangaf: "Werk is écht van belang. Werk betekent sociale contacten. Mensen maken iets dat in de winkel komt. Medewerkers zijn trots op hun werk."

Een van de opdrachten: 60.000 kerstpakketten voor de feestdagen. (Foto: J. Wouters)

Waardigheid
Het bezoek werd afgesloten in de ‘Museumkamer’ die WAVA/!GO speciaal vanwege het 60-jarige jubileum heeft ingericht met een tentoonstelling en die te bezoeken is. Daar deed de bisschop WAVA/!GO een Bijbel cadeau. "Een bisschop die in deze tijd van het jaar op pad gaat, moet een cadeautje meenemen," zo zei hij. "In dit cadeau vindt u onder andere het Matteus evangelie." Daaraan had directeur Lichtenberg eerder tijdens het bezoek gerefereerd toen hij verwees naar de werkers van het elfde uur.

Hij las de opdracht voor die de bisschop in de Bijbel had opgeschreven: "De echte waardigheid van de mens blijkt uit het Woord dat God tot ons spreekt." Embert Romme herinnerde zich, hierop reagerend, een preek van de bisschop over waardigheid. "U zei toen, waardigheid van de mens is als een briefje geld. Hoe verkreukelt dat ook is, het houdt zijn waarde."

Bisschop Liesen bedankte voor de ontvangst: "Hier gebeurt iets heel goed. Hier komen mensen tot hun recht." Egbert Lichtenberg op zijn beurt bedankte de bisschop voor zijn bezoek, en gaf aan graag het belangrijke werk van de werkvoorziening te hebben laten zien en te hebben toegelicht.

Medewerkers leggen het werk uit aan de bisschop. (Foto: J. Wouters)

Het organiseren van arbeid
Bisschop Liesen is positief onder de indruk van het bezoek: "Wat je doet, laat zien wie je bent. Ik ontmoet hier mensen, die uitstralen dat ze het fijn vinden om hier te werken. Deze werkplaats is een ruimte waar mensen volledig tot hun recht komen. Arbeid is een fundamenteel mensenrecht. En het organiseren van arbeid is een opdracht voor onze samenleving. Ook voor werkers van het elfde uur."

(Foto: J. Wouters)

Participatiewet
Op 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Onder de Participatiewet vallen alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. De Participatiewet heeft grote gevolgen voor de sociale werkvoorziening. Vanaf 1 januari 2015 kunnen geen nieuwe mensen meer instromen in een baan bij een sociale werkvoorziening.

Algemeen directeur Egbert Lichtenberg en Mgr. Liesen. (Foto: J. Wouters)
 

 

Andere berichten