Bisschop en vicaris sluiten heilige deuren bisdom Breda

9 november 2016

Op zondag 13 november, exact elf maanden nadat deze werden geopend, worden de heilige deuren in het bisdom Breda gesloten. Bisschop Liesen en vicaris Verbeek sluiten de deuren, die speciaal vanwege het Heilig Jaar van de Barmhartigheid waren geopend. Gedurende het hele Heilig Jaar van de Barmhartigheid waren er vier deuren.

Bisschop Liesen sluit de heilige deuren in:

  • de Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst (11.00 uur)
  • de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout (15.00 uur)

Vicaris Verbeek sluit de heilige deuren in:

  • De H. Antoniuskathedraal in Breda (10.30 uur)
  • De Basiliek H.H.Agatha en Barbara in Oudenbosch (15.00 uur)

Vroeger waren er tijdens een Heilig Jaar enkel heilige deuren in Rome. Sinds het pontificaat van de heilige Johannes Paulus II is hier verandering in gekomen. In de aanloop van het jubeljaar 2000 besliste hij dat er ook heilige deuren moesten zijn in de bisdommen. De bisschoppen kregen de mogelijkheid om in hun diocees naast de kathedraal jubileumkerken aan te wijzen.

Door het binnentreden van de deur komt men in de ruimte van Gods licht en barmhartigheid. In het Heilig Jaar van de Barmhartigheid stond deze laatste betekenis van de heilige deur centraal. Paus Franciscus spreekt in de pauselijke bul ‘Misericordiae vultus’ uitdrukkelijk over de deur van de barmhartigheid.

Bisschop Liesen opende de heilige deur in de H. Antoniuskathedraal op 13 december 2015. (Foto: R. Mangold)

 

Andere berichten