Bisdombedevaart begonnen. Volg de weblog!

13 oktober 2019

De bedevaart van het Bisdom Breda is begonnen. Op zaterdag 12 oktober verzamelden de honderd pelgrims zich in alle vroegte bij Hotel Brabant in Breda waar zij met twee bussen op tocht gingen. De eerste dag staat in het teken van de heilige Hildegard van Bingen, zo verhaalt de weblog die tijdens de bedevaart dagelijks wordt bijgehouden met reisverslagen, interviews en foto’s.

Hildegard van Bingen
Abdij Sint Hildegard in het Duitse Eibingen vormt de eerste tussenstop op weg naar Italië. In de abdijkerk is de eucharistie gevierd met mgr. Liesen. Samen met het bedevaartskoor ondersteunde Jan Schuurmans de viering met zang. Speciaal voor Sint Hildegard zong het koor de vaste gezangen in het Gregoriaans. In zijn homilie stond bisschop Liesen stil bij de persoon van Hildegard. Mgr. Liesen: “Zij ontving visioenen. Maar wat hebben wij als wij deze niet ontvangen? In elk geval de schrift. De schrift vertelt dat God alles doet om bij ons te zijn. En dan komt het aan op ons antwoord.” De bisschop werkte dit uit aan de hand van de zaligsprekingen. Na de viering bezocht het gezelschap het kloostercomplex en de kloosterwinkel. Er werden likeuren, kruiden en boeken verkocht die iets lieten zien van de heilige Hildegard. Daarna werd de tocht vervolgd naar Weil am Rhein nabij de Zwitserse grens.

“Als je het dorp Eibingen binnenrijdt, waan je je een beetje in de middeleeuwen”
Fotograaf Ramon Mangold maakt dagelijks foto’s tijdens de bedevaart en bisdommedewerker Hans de Jong schrijft voor de weblog. Wat De Jong bijblijft: “de prachtige ligging van het klooster op de hellingen van de heuvels aan de Rijn. Als je het dorp Eibingen binnenrijdt, waan je je een beetje in de middeleeuwen. Ook de wijngaarden dragen daar aan bij.” Dag 1 zit erop en de pelgrims kijken terug op een goede start. De eerste update van de weblog besluit tevreden: “Het mooie weer zorgde voor extra mooie landschappen. Ook de sfeer is goed en ingetogen. We hebben goede gesprekken met elkaar en de viering met de bisschop was inspirerend.”

(Foto: Ramon Mangold)

Andere berichten