Bisdom Breda publiceert Pinksternoveen

14 mei 2020

Op Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei 2020, start de Pinksternoveen. Dit is een reeks gebeden die in de negen dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren wordt gebeden. Het Bisdom Breda geeft een noveenboekje uit om de gelovigen bij het gebed te ondersteunen. Parochies krijgen een aantal exemplaren toegestuurd. Het boekje is ook online beschikbaar.

Vicaris Paul Verbeek stelde het boekje samen. In het voorwoord schrijft hij: “Het is een mooie traditie om van Hemelvaart tot Pinksteren samen te komen in gebed. Het zijn precies negen dagen (noveen). Zo is de eerste noveen ontstaan en later zijn er velen gevolgd op voorspraak van Maria of een andere geliefde heilige. Negen dagen lang bidden voor een intentie en stil staan bij het leven van de heilige tot wie de noveen gebeden wordt. Vaak wordt het noveengebed aangevuld met de rozenkrans.”

‘Eensgezind volharden in gebed samen met Maria, de Moeder van Jezus’
Het boekje heeft als ondertitel ‘Eensgezind volharden in gebed samen met Maria, de Moeder van Jezus’. ”Dát doen de leerlingen,” vertelt de vicaris. “nadat ze getuigen waren van de Hemelvaart van Jezus op de Olijfberg. Zij keerden terug naar de bovenzaal en bleven eensgezind volharden in gebed. Juist nu ervaren veel mensen de kracht van het gebed en het volharden daarin. De Pinksternoveen valt in de tweede helft van de Meimaand, toegewijd aan Maria. Maria Tenhemelopneming is ook de patrones van ons bisdom. Daarom roepen we haar voorspraak in en worden we uitgenodigd om na het noveengebed de rozenkrans te bidden met de geheimen van die dag.”

Na afloop van de noveen, op Pinksterzondag 31 mei 2020, start het Bisdom Breda een nieuw initiatief: de Pinksterestafette. Elf weken lang, tot 15 augustus, zullen de dertig parochies van het bisdom het pinkstervuur aan elkaar doorgeven, vergezeld van een geloofsbrief. Over dit initiatief wordt afzonderlijk bericht.

 

Beeldfragment van de publicatie Pinksternoveen 2020

Andere berichten