Bisdom Breda pelgrimeert mei 2009 naar Lourdes

15 augustus 2008

Bisschop Van den Hende heeft bekendgemaakt dat het bisdom Breda van 20 tot en met 28 mei 2009 naar Lourdes zal pelgrimeren. Hij deed dit op 15 augustus op het feest van Maria Ten Hemelopneming tijdens een pontificale eucharistieviering in de Sint Antoniuskathedraal.

Mariabedevaart
“In het kader van de viering van het bisdomjubileum in 2003 reisde het bisdom Breda in het najaar van 2002 naar Rome. Ik heb toen in het Nederlands College te Rome een stukje van de voorbereidingen zien gebeuren,” aldus bisschop Van den Hende.
“De Romereis was een reis naar het centrum van de wereldkerk met de graven van de apostelen Petrus en Paulus. Nu gaan we vanuit ons bisdom naar een Maria bedevaartplaats. Maria stond tijdens haar hele leven open voor Gods bedoelingen. Zo is Maria pelgrim bij uitstek. Zij ging op weg met God. Ook wij mogen op weg gaan met God. Zo hoop ik dat de reis naar Lourdes ons geloofsleven een nieuwe impuls zal geven.”
“In verbondenheid met de gelovigen thuis zullen we met de pelgrims uit ons diocees in Lourdes samen bidden tot Maria, onze voorspreekster bij God.”

Patroonsfeest
Het hoogfeest van Maria Ten Hemelopneming gedenkt dat Maria met lichaam en ziel ten hemel is opgenomen. Het is het ‘patroonsfeest’ van het bisdom Breda, omdat Maria Ten Hemelopneming de patrones is van het bisdom Breda. Hierdoor staat het bisdom onder bijzondere bescherming van Maria.

Oorsprong patroonheilige
De voorloper van het bisdom Breda is het ‘apostolisch vicariaat van Breda’. Dit kwam voort uit het oude bisdom Antwerpen, dat als patroon had Onze Lieve Vrouw Ten Hemel Opgenomen. Het apostolisch vicariaat Breda werd in 1803 opgericht. Het nam de patroonheilige van het bisdom Antwerpen over. Zo illustreert de patroonheilige van het bisdom Breda de historische banden met het bisdom Antwerpen.

Reisdata
De reis vindt plaats eind mei. De precieze data zijn:
Bus: vertrek 20 mei – terugkomst in Nederland 28 mei
Trein: vertrek 21 mei – terugkomst in Nederland 28 mei
Vliegtuig: vertrek 22 mei – terugkomst in Nederland 27 mei

Binnenkort volgt nadere informatie over de reis.

 
(Foto: VNB Nationale bedevaarten)

Andere berichten