Bezoek van bisdom Antwerpen aan Bovendonk

2 april 2019

Bisschop Johan Bonny vierde op 6 januari 2019 dat hij tien jaar geleden bisschop was van Antwerpen. Voor de medewerkers van de diocesane curie bisdom Antwerpen en de met het bisdom verbonden diensten organiseerde het bisdom Antwerpen op 29 maart een uitstap, waarbij zij onder meer de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk bezochten.

Rector Schnell van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk begroette de groep en herinnerde de Antwerpenaren aan de historische en huidige banden tussen Antwerpen en Bovendonk. Op de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk studeren momenteel twee priesterkandidaten van het Antwerpse bisdom, terwijl verschillende priesters van het bisdom Antwerpen op de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk hun opleiding en vorming ontvangen hebben.

Toen de Priesteropleiding Bovendonk in 1983 werd gesticht, legden de oprichters hun oor te luister bij het Centrum voor Priesteropleiding voor mannen op Rijpere Leeftijd (CPRL) in Antwerpen. Het door hen ontwikkelde opleidingsmodel ligt aan de basis van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk.

Bibliothecaris Hans de Jong legde meer de nadruk op het verleden. Bovendonk was oorspronkelijk een uithof van de Cisterciënzerabdij te Hemiksem (België). Na de oprichting van het bisdom Antwerpen in 1559 werd de bisschop van Antwerpen commendatair abt van Heksem en trad hij in de rechten van de cisterciënzerabdij. In 1649 vond een boedelscheiding tussen de abdij en het bisdom plaats. Het goed Bovendonk viel definitief toe aan de Antwerpse bisschop die heer van Hoeven werd. De bisschop van Antwerpen had in Hoeven een aantal rechten en plichten. Dit bleef zo tot aan de komst van de Fransen in 1795.

Tijdens hun uitstap bezocht de Antwerpse groep ook Breda, waar bisschop Liesen hen kort ontving bij het bisdomkantoor. In Oudenbosch bezocht men de basiliek en werd de groep verwelkomd door pastoor Maickel Prasing.

(Foto: Ingrid Bertens)

 

Andere berichten