Bezoek aan de kluizenarijen (Bedevaart naar Assisi en Padua dag 4)

26 oktober 2011

bedevaartgangers van het bisdom van Breda reisden vandaag naar het zuiden en bezochten de kluizenarijen in het Rieti dal.

Deze kluizen speelden een belangrijke rol in het leven van Franciscus. De overlevering vertelt dat Franciscus en zijn medebroeders in Assisi werden uitgelachen. De inwoners scholden hen uit voor Bosjesmannen. Zij trokken uit hun omgeving weg en gingen het dal van Rieti in. Daar liggen de kluizen van Poggio Bustone, La Foresta, Fonte Colomba en Greccio. Al deze kluizenarijen zijn verbonden met episodes uit het leven van Franciscus en zijn eerste medebroeders. Omdat Franciscus in 1223 te Greccio voor de eerste maal samen met zijn broeders op Kerstavond met een levende kerststal Kerstmis vierde, is dit de bekendste. Hier ligt de oorsprong van de kerststal.

Omdat het niet mogelijk is om op één dag al deze kluizenarijen vanuit Assisi te bezoeken is ervoor gekozen om per bus er twee te bezoeken. Enkel Greccio is door alle bussen bezocht. Daar waren de meesten onder de indruk van de kapel van de kribbe waar Franciscus voor de eerste keer Kerstmis vierde. Ze liepen door om de eenvoudige eetzaal en de armoedige cel van Franciscus te zien. Daarna bekeek bijna iedereen de kerststallententoonstelling in de nieuwe kerk.

Zo ook Desirée van Dranen, verpleegkundige uit Zierikzee. Zij maakt deze bedevaart samen met haar ouders uit Breda. “Het is een prachtige reis,” vindt ze.. Francisus is haar niet onbekend. “Ik ben dol op Franciscus. Ik heb hem leren kennen door mijn vrijwilligerswerk op het Stoofje in Oudenbosch. Dat werd geleid door broeder Brooijmans, een broer van onze vroegere pastoor. Ik deed daar mee aan inloopdagen, meditatieweekends en heb daar ook een keer de kerstavond gevierd. Daar ben ik door Franciscus geraakt.” Ze wil één aandachtspunt kwijt. “De activiteiten zijn goed en boeiend maar kan er in de toekomst iets meer rekening gehouden worden met de oudere mens? Ze moeten soms erg veel lopen.”
 

Andere berichten