Bezinningsdag emeriti in het teken van Augustinus

4 juni 2013

Op dinsdag 28 mei kwamen ongeveer 20 emeriti-priesters, diakens en pastoraal werkers die met pensioen zijn bij elkaar in het klooster van de broeders te Huijbergen voor hun bezinningsdag. Dit jaar stond deze in het teken van het Jaar van het Geloof. Dr. Martin Claes, pastoor van de Twaalf Apostelen in Wijchen, verzorgde een inleiding over de spiritualiteit van Augustinus.

Vicaris Verbeek had de algehele leiding over de dag. Pastoor Claes stelde zichzelf de vraag wat Augustinus te zeggen heeft tot degenen die op rust zijn. Hij beandrukte dat Augustinus geen systeem heeft uitgewerkt, maar dat hij in zijn geschriften reageert op concrete vragen. Zij getuigen daarom van zijn geestelijke ontwikkeling. Het gaat er bij Augustinus uiteindelijk om naar buiten te treden. Om dit geloofwaardig te doen moet je echter eerst de weg naar binnen gaan. Ben Hartmann, secretaris-generaal van het bisdom sprak van een geslaagde lezing. “Vooral dat Martin Claes benadrukte dat Augustinus schrijft dat het niet goed is dat iemand in het begin van zijn leven hetzelfde denkt als op het einde van zijn bestaan.”

Ben Hartmann sprak van een serene dag. “Na de lezing van Martin Claes bestond de gelegenheid tot het stellen van vragen. Dit gebeurde in een goede sfeer. Er was gelegenheid deel te nemen aan het middaggebed van de broeders. Dit was goed verzorgd en sfeervol. Het klooster in Huijbergen vormt een sympathieke omgeving.”
 

Andere berichten