Bedevaart van PDOB naar Zegge: Thuis komen bij Maria en God

9 mei 2017

In alle vroegte vertrekken de studenten van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk op zondag 7 mei 2017 voor hun bedevaart naar Zegge. In 2016 vond deze pelgrimstocht naar ‘Onze Lieve Vrouw van den Zeg’ voor de eerste maal plaats. Nu in 2017 valt de eerste zondag van de meimaand  samen met Roepingenzondag.

De bedetocht van Hoeven naar Zegge duurt ongeveer anderhalf uur. Onderweg bidden de deelnemers samen de rozenkrans. Conform de Brabantse traditie besluit de groep de bedevaart met het samen drinken van een kop koffie en het eten van worstenbrood in café Kerkzicht in Zegge.

Het hoogtepunt van de bedevaarts is de viering van de eucharistie bij de opening van de meimaand. Bisschop Liesen is de hoofdcelebrant in de eucharistieviering. Rector Schnell, Marc Lindeijer sj, spirituaal van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk, en kapelaan Thai Nguyen zijn de concelebranten. De diakens Vincent de Haas en Jan van Steenoven verlenen liturgische assistentie. De schola van de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk verzorgt de liturgische gezangen.

Bisschop Liesen verbindt in zijn homilie de liturgische lezingen van Roepingenzondag met de Mariaverering. In Zegge ben je thuis bij onze Moeder Maria. Jezus spreekt over zichzelf als de deur die toegang geeft tot het huis van de Vader.

Jezus Christus gebruikt in zijn prediking beelden die Hij ontleent aan de zichtbare wereld. Deze woorden doen geen recht aan God. God is een mysterie, een geheim. De bisschop ontleedt in zijn homilie de etymologie van het woord ‘geheim’. De tweede lettergreep van het woord betekent ‘huis’. Jezus maakt het geheim van God bekend, zodat wij bij God thuis zijn en kinderen van God zijn. Hij opent de deur.

Wanneer we de rozenkrans bidden, overwegen wij de geheimen van de rozenkrans, de centrale gebeurtenissen uit de heils- en verlossingsgeschiedenis. Op deze manier komen we thuis bij God.

(Foto: Ramon Mangold)

Andere berichten