Bedevaart naar Banneux: “Kom, Maria roept je!”

21 juli 2022

Na een periode van ruim twee jaar worden de bedevaarten vanuit het bisdom Breda naar het heiligdom van Banneux in de omgeving van het Belgische Luik, aan de voet van de Ardennen, hervat. Dat maakte de organisatie Caritas Banneux Bisdom Breda onlangs bekend. Van 26 tot en met 30 augustus 2022 vindt er een vijfdaagse bedevaart plaats.

Penningmeester en vice- voorzitter Jan Smits is verheugd dat de bedevaart weer kan plaatsvinden. “De bedevaart vanuit Bisdom Breda naar Banneux, naar ‘Maria, de maagd der Armen’, heeft een lange traditie,” vertelt hij. “Helaas was het in de coronatijd onmogelijk om de bedevaartreizen te organiseren. Het is best spannend om na deze periode met de ondersteuning van tientallen vrijwilligers de bedevaart weer op te starten. Bedevaartgangers zijn nu extra voorzichtig, ook omdat zij zelf vaak al kwetsbaar zijn. Ondanks alles is de belangstelling erg groot! Toch wil de organisatie op een gecontroleerde manier deze reis maken en hebben ze een grote rolstoelbus gereserveerd die inmiddels geheel volgeboekt is. Veel mensen zien het dus toch weer zitten. Wij zorgen er uiteraard wel voor dat de bedevaart voldoet aan de nodige voorzorgsmaatregelen”.

‘Hoe dan ook aanmelden’
Smits adviseert belangstellenden zich hoe dan ook op te geven, ook al is de reis volgeboekt. “Bij voldoende belangstelling kijkt de organisatie of het mogelijk is om een extra bus in te zetten en extra verblijf te regelen. Nieuwe aanmeldingen worden op een wachtlijst gezet. Dat is positief”.

Jaarthema 2022: “Kom, Maria roept je!”
Het jaarthema van het Heiligdom van Banneux luidt: “Kom, Maria roept je!” “Op deze uitnodiging willen we ingaan,” benadrukt Jan Smits. De deelnemers verblijven en overnachten drie volle dagen in het bedevaartsoord van Banneux. De andere twee dagen zijn voor de heen- en terugreis. Diaken Ryan Keetelaar, pater Wim Halters SCJ en emeritus diaken Michael Bastiaansen gaan mee om het eigen, Nederlandstalige, pastorale programma te begeleiden.

Alternatieven
Naast de vijfdaagse bedevaart, kunnen mensen ook één dag aansluiten bij het programma. Via verschillende opstapplaatsen in het bisdom reizen zij op zondag 28 augustus op en neer naar Banneux. In de ochtend vindt de internationale eucharistieviering plaats, na de warme maaltijd is er een moment van bezinning bij de bron van het heiligdom en neemt men deel aan het plechtige lof met ziekenzegening. Ook zijn er nu al plannen om in mei 2023 naar Banneux te gaan. Wie zich nu opgeeft voor de bedevaart, wordt hiervan op de hoogte gehouden.

Het initiatief voor de bedevaart vanuit het bisdom Breda naar Banneux is een zelfstandig onderdeel van ‘Caritas Banneux Nederland’ die vanuit de Nederlandse bisdommen de contacten met het heiligdom onderhoudt. Binnenkort verschijnt een nieuwe website waarop de organisatie zich presenteert en meer informatie te vinden zal zijn.

Praktisch:

  • Aanmelden: via: banneux.bisdom.breda@gmail.com. Via dit e-mail adres kunnen ook vragen gesteld worden.
  • Kosten:
    • € 350,00 per persoon op basis van volpension en op basis van een tweepersoonskamer voor de vijfdaagse bedevaart, supplement voor een 1-persoonskamer bedraagt 50 euro.
    • €57,00 pp. voor de dagbedevaart, dit is incl. warm middagmaal. (Let op: Prijzen voor 2022)
  • Postadres: “Caritas Banneux Bisdom Breda” Markt 59, 4731 HN Oudenbosch

 

Jongeren aan de bron van het heiligdom in Banneux tijdens de Jongerenbedevaart in 2017. – foto: Nina Buitenweg – Mertens

Andere berichten