A-A-A Maaltijd in het Jaar van de Barmhartigheid

6 juni 2016

In Bergen op Zoom zijn de A-A-A maaltijden een begrip. De afkorting staat voor Aardbeien, Asperges en Ansjovis, drie specialiteit van de Bergse keuken. Het Bergse Restaurant Fort Smakelijk serveerde deze maaltijd op dinsdag 24 mei aan mensen die een steun in de rug nodig hebben. De Bergse Caritas werd gevraagd om mensen uit de doelgroep uit te nodigen.

Ton de Rooij, nauw betrokken bij de Bergse Caritas, vertelt: “Voor ons past deze activiteit heel goed in het heilig Jaar van de Barmhartigheid. De hongerigen voeden hoort nadrukkelijk bij de zeven lichamelijke werken van Barmhartigheid.”

Ton: “De maaltijd vond plaats aan de vooravond van het culinaire festival ProefMei dat van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei in Bergen op Zoom georganiseerd werd. Het initiatief voor deze maaltijd lag bij de woningbouwcorporatie Stadlander. Deze corporatie staat midden in de samenleving en wilde aansluiten bij dit festival.”

Stadlander nam hiervoor Kees Bronkhorst, de eigenaar van Fort Smakelijk in de arm. Dit restaurant richt zich op de minst bedeelden. Zij kunnen daar voor een geringere prijs een kwalitatief goede maaltijd eten.

Kees Bronkhorst vroeg de Caritas om de gasten te benaderen. Ton: “We hebben de mensen uit ons netwerk persoonlijk uitgenodigd. Een van hen was een vluchteling uit Iran. Hij vertelde dat hij nog nooit in een restaurant had gegeten.” Sociaal-verpleegkundige Pierrette Schoon, met wie de Caritas vaak samenwerkt, nodigde dak- en thuislozen uit. “Op deze manier kwam een grote groep mensen bij elkaar in Fort Smakelijk. Zo’n zestig tot zeventig mensen, waaronder ook mensen van de Caritas en pastoor Paul Verbeek. Hij bedankte de woningbouwcorporatie en Fort Smakelijk nadrukkelijk voor dit initiatief.”

De eigenaar van Fort Smakelijk betrok de lagere scholen bij de maaltijd.“Leerlingen van tien basisscholen hebben het eten bereid. In het kader van projectonderwijs maakten ze kennis met de drie traditionele streekgerechten, met het verbouwen van asperges en aardbeien en de weervisserij,” vertelt Ton. “Op de dag zelf dekten ze de tafels, ontvingen ze ons, ruimden af en deden de afwas.”

 

Andere berichten