175 jaar zusters franciscanessen van Charitas

2 december 2009

Op dinsdag 1 december celebreerde bisschop Van den Hende de eucharistieviering in het moederhuis van de franciscanessen van Charitas in Roosendaal. Hij deed dit bij gelegenheid van het 175-jarig bestaan van deze congregatie.

Bisschop Van den Hende uitte zijn bewondering voor de zusters. “175 jaar dienstbaarheid omspant meerdere generaties,” aldus de bisschop. “Het is indrukwekkend hoe deze zusters samen in geloof hun dienstwerk hebben aangeboden om zieken te verplegen en ouderen nabij te zijn.”

Bij gelegenheid van het 175-jarig jubileum publiceerde de historicus Jan Brouwers een kleine brochure. Hierin tekent hij in grote lijnen de geschiedenis van de congregatie. De zusters gedenken dat op 1 december 1834 enkele zusters vanuit Breda naar Oosterhout trokken om daar te gaan werken in het gasthuis. Hier ligt de oorsprong van de congregatie. Op 26 december 1845 werd de congregatie officieel opgericht.

Sinds 1905 werken de zusters in Roosendaal. Daar staat sindsdien ook hun moederhuis. Binnen het bisdom van Breda werkten de religieuzen in Roosendaal, Steenbergen, Oud-Gastel, Oudenbosch, Zundert, Oosterhout en Oostburg. In 1926 vertrokken de eerste zusters naar Sumatra en in 1960 naar Tanzania. In Indonesië bloeide uit het werk van de congregatie een nieuwe congregatie op: Charitas Indonesia. Deze telt 250 leden.

Andere berichten