“Hij maakte hun geest toegankelijk voor het begrijpen van de Schriften.” Met die woorden opent de brief van paus Franciscus, waarin hij voor de hele Kerk een nieuwe zondag instelt: ‘de Zondag van het Woord van God’. De brief, een motu proprio, is getiteld “Aperuit illis” (“Hij opende..”). De Zondag van het Woord van God wordt voortaan elk jaar gehouden. In 2020 voor het eerst, op 26 januari.
Waarom een ‘Zondag van het Woord van God’?
Katholiekleven.nl vraagt bisschop Liesen waarom de paus deze zondag heeft ingesteld en wat hij ermee hoopt te bereiken. Mgr. Liesen is namens de Nederlandse bisschoppenconferentie referent voor de Bijbel. Hij maakte er veel studie van, geeft er regelmatig les over en ook in retraites die hij geeft speelt de Heilige Schrift een grote rol. De podcast is aflevering één van een tweedelige podcast met bisschop Liesen.
Meteen op de eerste pagina verwijst het document Aperuit illis naar het Heilig Jaar van de Barmhartigheid (2016). Daar kwam eerder al de “24 uur voor de Heer” uit voort met aanbidding en het sacrament van boete en verzoening voor Pasen. Ook leidde het Heilig Jaar tot de Werelddag van de Armen, die elke keer aan het eind van het jaar wordt gevierd. En nu dus daarbij een Zondag van het Woord van God om elk jaar te houden.
‘Hij opende hun ogen’
Bisschop Liesen: “De paus benadrukt dat de omgang met het Woord van God een omgang is met Jezus zelf. De titel ‘Aperuit illis’ is ontleend aan de passage waar Jezus optrekt met de Emmausgangers. Ze zijn teleurgesteld, omdat ze denken dat Jezus -in wie ze al hun hoop hebben gesteld- is gestorven. Jezus trekt dan met hen mee, maar ze herkennen Hem eerst niet. En dan staat er die prachtige zin: ‘Hij opende hun ogen’. Die ervaring van de allereerste leerlingen, die hoorden wat de Schrift werkelijk betekende, wat God deed en doet met Jezus, is een ervaring voor ons allemaal.”
Christus die met ons spreekt
“Als we luisteren naar het Woord van God, als we het lezen en horen, zijn we in de aanwezigheid van God, in de aanwezigheid van Christus die met ons spreekt”, zegt de bisschop. Daarbij is de Bijbel geen “draaiboek”, maar een gesprek dat God aangaat. “Soms is het heel duidelijk en onmiskenbaar: ga en doe evenzo. Maar soms is het ook dat we een andere houding krijgen en een bekering doormaken.”
Het is niet erg als je de Bijbel leest en het Woord van God niet meteen begrijpt, vertelt de bisschop: “Als je echt van iemand houdt, heb je de hele persoon lief. Ook de dingen die je niet meteen begrijpt horen erbij. Dat is ook zo met het Woord van God. Je leest het, je weet dat Hij je aanspreekt en je wil die ervaring sterker laten worden. Dat doen we elke zondag als we op verzoek van Jezus samenkomen: blijft dit doen om mij te gedenken. We lezen dan in de heilige Schrift en we ontvangen het sacrament van het altaar om met Hem verbonden te zijn en zo te kunnen leven. En daar mag je tijd voor nemen, het hele jaar door.”
- Luister de podcast op Katholiekleven.nl, waarin bisschop Liesen vertelt over deze nieuwe Zondag van het Woord van God.
- Lees het motu proprio ‘Aperuit illis’.
(Foto: Katholiekleven.nl)