Op 22 november 2024 lanceerde het bisdom Breda een noodactie om rechtstreekse hulp te bieden aan 240 gezinnen die hun toevlucht hebben gezocht in het ontmoetingscentrum ‘La Sorgente’ van de Focolarebeweging. Dit centrum, gelegen op 20 kilometer ten noorden van Beiroet, zet zich onvermoeibaar in om deze families op te vangen en te ondersteunen.
Eind 2024 gaven Colette Najm en Roger Moukerzal van het centrum een update over de huidige situatie en de hulp die wordt geboden. Hun verhalen schetsen een beeld van uitdagingen, maar ook van hoop en menselijkheid in een tijd van grote nood.
Een plek van bescherming en solidariteit
“In de afgelopen maanden leefden we in spanning” vertelt Roger Moukerzal. “Mensen vluchtten voor de bommen en kwamen onze kant op.” Hij benadrukt dat de gemeenschap van La Sorgente geen moment aarzelde en haar deuren wijd opende voor de ontheemden.
Sinds haar oprichting heeft het centrum vaker crises meegemaakt. Het staat bekend als veilige haven voor mensen die hun huis moeten verlaten. Roger blikt terug op eerdere ervaringen van het centrum met het bieden van hulp, zoals in 2000 tijdens de Libanese burgeroorlog. Ook in 2006 kwam er een stroom vluchtelingen uit Beiroet op gang. Sindsdien is het contact met een aantal van hen gebleven en daaruit zijn er volgens hem waardevolle vriendschappen ontstaan. Roger spreekt over “oases van vrede” als hij de ontmoetingen en gezamenlijke activiteiten beschrijft. Bijzonder is dat het zowel christenen als moslims zijn die samen optrekken en laten zien dat het mogelijk is om vreedzaam samen te leven. Ook in de huidige crisis zien vluchtelingen het centrum als een vertrouwde plek, vertelt Roger.
Hoop in tijden van nood
Colette Najm benadrukt hoe het centrum, ondanks de zware omstandigheden, een bron van hoop blijft. Colette: “Op 23 september 2024 verwelkomde het centrum 130 mensen. De volgende dag beviel een vrouw van haar eerste kind: Mariam. Het voelde als een teken van hoop in donkere tijden. Dankzij de Voorzienigheid ontbreekt het ons nooit aan hulp. Veel mensen brengen voedsel, kleding en medicijnen. Anderen helpen de kinderen met hun huiswerk of doneren boeken en onderwijsmateriaal.”
Colette vertelt over een bijzonder moment. “Op een dag kwam er een dorpeling langs, die slechts 400.000 Libanese lira (ongeveer 4 euro, red.) bij zich had, maar dit toch wilde doneren. Een van onze coördinatoren noemde dit juist een ‘schat’. Met dit geld konden we brood kopen, wat voor iedereen een zegen was.” Ook vanuit de vluchtelingen ziet Colette dat zij iets willen terugdoen. “Zij zetten zich in voor allerlei klussen en opbouwwerk.”
“Libanon is meer dan een land. Het is een boodschap”
Roger blikt terug op 2 maanden waarin zij samen met de vluchtelingen doorbrengen. “Op 27 november is er een staakt-het-vuren bereikt. Veel vluchtelingen keren nu terug naar hun dorpen. Maar daar treffen zij hun huizen vaak verwoest en beschadigd aan. Toch gaan zij er met vertrouwen weer naar terug. Er is hoop op een betere toekomst.”
Colette sluit af met een krachtige boodschap: “Hoewel oorlog een tragedie van verwoesting is, willen we hoop zaaien door te focussen op het positieve. Zoals paus Johannes Paulus II zei: Libanon is meer dan een land; het is een boodschap.”
Hoe u kunt helpen
Met de actie ‘Hulp aan Midden-Oosten’ hoopt het bisdom Breda deze boodschap van hoop te ondersteunen door de vrijwilligers van ‘La Sorgente’ te voorzien van de middelen die zij nodig hebben. Samen kunnen we een verschil maken voor de gezinnen die veel verloren hebben.
Een gift kunt u overmaken op NL79 RABO 0101 0517 78 t.n.v. het Bisdom Breda onder vermelding van “Hulp Midden-Oosten”. Het bisdom zorgt dan voor internationale betaling aan het Centrum La Sorgente in Libanon. Doneren kan ook gemakkelijk via GIVT. Gebruik daarvoor de QR-code op deze pagina (installeren van een app is niet nodig). Alle giften aan het bisdom Breda zijn aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting.
- Bezoek ook de actiepagina Hulp aan Midden-Oosten
Foto’s: videostills La Sorgente