Werkbezoek bisschop Liesen aan Steungezin.nl Breda

3 juli 2019

“Al 3094 matches”. Dat meldt de website van Stichting Steungezin.nl, waar bisschop Liesen op dinsdag 11 juni 2019 op werkbezoek kwam. De matches gaan over het aantal hulpvragen van kwetsbare mensen én de succesvolle invulling door donateurs die in een prangende behoefte hebben voorzien. “Steungezin sluit aan bij wat nodig is”, concludeert de bisschop bij zijn bezoek aan de Nieuwe Prinsenkade in Breda.

Online, thuis en anoniem
Inmiddels waaiert het concept ook over naar andere gemeenten in Nederland. Zo is het platform ook al actief in Almelo en Venlo. Sinds het ontstaan vijf jaar geleden, gaat het om ruim 150.000 euro waarmee vraag en aanbod elkaar hebben ontmoet. “Dat gaat allemaal online,” vertelt initiatiefnemer Helma du Pont. “Je kunt het vanaf je eigen computer thuis regelen. De hulpvragers en de donateurs blijven anoniem. De mensen zijn alleen bij ons bekend. Wel kunnen berichtjes worden uitgewisseld, bijvoorbeeld om te bedanken. Daarom is dit platform zo uniek.”

“We proberen mensen op allerlei manieren te helpen”
Om gebruik te maken van Steungezin, dient men te beschikken over een BredaPas. Dat is een kortingspas die wordt uitgegeven door Gemeente Breda aan mensen met een laag inkomen. Wekelijks houdt Steungezin.nl een spreekuur. Daar komen veel verhalen voorbij, ervaart Joeri. Als medewerker van het eerste uur houdt hij zich bij Steungezin.nl bezig met onder meer de communicatie. “Deelnemers maken zelf een profiel aan. Maar niet iedereen is daar even handig in. Dan help ik mensen met wat ze in hun profiel schrijven,” vertelt hij. Helma knikt. “We proberen mensen op allerlei manieren te helpen,” vult zij aan.

Zorgen over zzp-ers
Zorgondernemer Anton van der Zouwen is als adviseur bij Steungezin.nl betrokken. Hij ziet de laatste jaren een grote instroom van zzp-ers op de arbeidsmarkt. “Daarover maken we ons zorgen”, vertelt hij. “Dit is namelijk een groep die onder de radar blijft. Deze mensen geven het minder snel toe wanneer het financieel slecht gaat. Maar zodra het fout gaat, gaat het ook goed fout. De mensen die zich bij ons aanmelden zijn over het algemeen de ‘schaamte voorbij’. Zij hebben hun verhaal al eens op tafel gelegd bij allerlei instanties. Bij zzp-ers werkt dat anders. Die zijn vaak eenzaam in hun armoede.”

Waardering
“Wij vinden het belangrijk dat mensen het gevoel krijgen dat ze gewaardeerd worden”, benadrukt Helma. “Dat je het gevoel hebt dat je er toe doet en er niet alleen voor staat.” Het netwerk waarin Steungezin opereert, kenmerkt zich steeds meer door marktwerking. “Ook voor onszelf wordt het steeds meer een uitdaging om overeind te blijven. Als kleine organisatie speelt ook nog dat we extra moeite moeten doen om kennis vast te houden. Mensen die via Steungezin.nl werkervaring opdoen, stromen allemaal uit naar een reguliere baan. Dat is heel goed nieuws natuurlijk, maar we moeten wel steeds opnieuw beginnen met een nieuwe kracht.“

Bisschop Liesen spreekt de hoop uit dat Steungezin.nl het blijft volhouden. “Steungezin sluit aan bij wat nodig is. Het is goed om van elkaar te horen waar de noden in de samenleving liggen. Samen kun je een netwerk vormen, elkaar helpen en bemoedigen. Vanuit de Kerk proberen wij ons steentje bij te dragen met projecten om de meest kwetsbare mensen in de samenleving te helpen. Vanuit die ervaring weten we dat het een langzame weg is, maar wel een heel kostbare.”

(Foto’s: Johan Wouters)

Andere berichten