Vicaris Paul Verbeek over rondgang relieken: “God houdt van je. Hij ziet je!”

18 april 2024

De Heilige Bernadette Soubirous komt vanuit Lourdes naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar relieken maakt momenteel een rondgang door het land en van zaterdag 20 tot en met donderdag 25 april trekt het reliekschrijn door het bisdom Breda. Wat maakt de rondgang van de relieken zo bijzonder? Wat kan het betekenen voor ons geloof?

“Er komt een heilige op bezoek, met een boodschap,” vertelt vicaris Paul Verbeek ronduit. Bernadette Soubirous was een klein en arm meisje. “Het gezin waarin zij opgroeide leefde in een afgekeurde gevangenis. Moet je nagaan wat dat betekent, dat het huis te slecht is voor gevangenen om in te wonen. Maar juist op die verachte plek wordt zij gezien door de Heilige Maagd. Bernadette doet ertoe in de ogen van God. Maria maakt haar duidelijk: God houdt van jou, je doet ertoe.”

“We denken bij Lourdes vaak aan de zieken die Lourdes bezoeken. Maar wat Bernadette voor de armen gedaan heeft, is net zo goed inspirerend. In Lourdes heeft ze er bijvoorbeeld voor gezorgd dat een hotelaccommodatie kwam voor mensen die een bedevaart niet kunnen betalen. Dat is uniek voor een bedevaartsplaats.” De aandacht voor armen en zieken is volgens vicaris Verbeek een bruggetje naar de rondgang van de relieken in Nederland. “Ook hier zijn mensen die niet naar het heiligdom in Zuid-Frankrijk kunnen gaan. Daarom is het zo bijzonder dat ‘Lourdes’ erop uittrekt en naar ons toekomt.”

De rondgang van de relieken draagt volgens Paul Verbeek bij aan het missionair kerk-zijn. “God houdt van je. Hij ziet je! Dat is de boodschap die rondgaat als de schrijn het bisdom aandoet. Diezelfde liefde die Bernadette mocht ervaren, is ook aanwezig in onze wereld van vandaag. Ook Maria heeft hierin een rol. Zij wil niets liever dan dat wij haar zoon leren kennen en dat wij worden aangeraakt door Zijn liefde.”

Foto: Ramon Mangold

Andere berichten