Diakens Bisdom Breda bezoeken ontmoetingsdagen in Suriname

2 augustus 2019

Vijf diakens van het Bisdom Breda reizen zaterdag 10 augustus af naar Bisdom Paramaribo voor een tiental ontmoetingsdagen. Samen met hun partners verblijven zij van 10 tot en met 20 augustus in Suriname voor een programma van voor ontmoeting, studie en uitwisseling. Rector Schnell zal de diakens vergezellen op deze reis.

‘Meer dan een tegenbezoek’
De reis volgt op een eerdere ontmoeting van diakens uit het Bisdom Paramaribo aan het Bisdom Breda. In september 2017 waren drie diakens uit Suriname voor een programma van voortgezette pastorale vorming in Nederland. Maar deze reis is “meer dan een tegenbezoek”, verzekert bisdommedewerker Jos de Kreek. Voor het bisdom is hij betrokken bij de opzet van diverse projecten. Het Bisdom Paramaribo heeft een gevarieerd programma opgezet voor de diakens en hun partners. Vanuit zijn projectenwerk reist De Kreek met de diakens mee.

‘Nuttig en aangenaam’
De Kreek ziet uit naar de ontmoetingen, die volgens hem zowel nuttig als aangenaam zullen zijn: “We hopen dat we de band tussen de twee bisdommen verder kunnen verstevigen door nieuwe persoonlijke verbindingen te leggen en concrete aanknopingspunten vinden om samen projecten uit te voeren. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren. Samen komen we verder, als we elkaar inspireren en samen ons geloof verdiepen.”

Samen komen we verder, als we elkaar inspireren en samen ons geloof verdiepen. ~Jos de Kreek

Uitwisselingen
De band tussen beide bisdommen bestaat al geruime tijd. Diaken Co van Bekkum werkte een lange periode in Paramaribo. Hij staat mede aan de wieg van de diakenopleiding in Suriname. Priester- en diakenopleidingscentrum Bovendonk van Bisdom Breda ondersteunt de opleiding ter plekke. En recent zijn er meer uitwisselingen geweest. Na de diakens die in 2017 het Bredase hebben bezocht, heeft bisschop Liesen op uitnodiging van bisschop Choennie in Suriname een reeks lezingen gegeven over de Evangeliën. Ook vergezelde mgr. Liesen bisschop Choennie tijdens diens deelname aan de presynode in Guyana. Deze samenkomst van bisschoppen was een voorbereiding op de buitengewone bisschoppensynode over het Amazonegebied die in oktober 2019 in Rome wordt gehouden.

“De drijvende kracht achter deze reis is Vincent Schoenmakers,” benadrukt De Kreek. “Tijdens zijn laatste bezoek aan Suriname in maart dit jaar heeft hij al veel praktische zaken geregeld. Helaas kan hij door gezondheidsproblemen deze keer niet meegaan.”

Weblog
Tijdens de ontmoetingsdagen zullen reisverslagen en foto’s worden gemaakt. Deze worden op deze speciaal ingerichte pagina bijgehouden op de website van het Bisdom Breda. Voor de duur van de reis is deze pagina rechtstreeks vanaf de homepage te bereiken.

Bisschop Liesen (rechts) en bisschop Choennie (links) dragen samen de heilige mis op in de kathedraal van Paramaribo. (Foto: Bisdom Breda)

Andere berichten